Energia regenerabila este cea care ne ajuta sa avem energie electrica gratuita si de aceea in acest articol vom discuta tocmai despre tipul acesta de energie.
Energia regenerabila este energia care este colectata din resurse regenerabile, care sunt in mod natural refacute pe o perioada de timp umana, cum ar fi lumina soarelui, vantul, ploaia, valurile, mareele si caldura geotermala. Energia regenerabila ofera deseori energie in patru domenii importante: generarea de energie electrica, incalzirea / racirea aerului si a apei, transportul si serviciile energetice rurale.
Pe baza raportului REN21 din 2016, energiile regenerabile au contribuit cu 19,2% la consumul global de energie al oamenilor si 23,7% la productia de energie electrica in 2014 si, respectiv, 2015. Acest consum de energie este impartit in proportie de 8,9% din biomasa traditionala, 4,2% din energia termica (biomasa moderna, geotermie si caldura solara), 3,9% hidroenergie si 2,2% electricitate din energie eoliana, solara, geotermala si biomasa. Investitiile pe plan mondial in domeniul tehnologiilor regenerabile s-au ridicat la peste 286 miliarde USD in 2015, tari precum China si Statele Unite investind foarte mult in energie eoliana, hidro, solara si biocombustibili.
La nivel global, exista aproximativ 7,7 milioane de locuri de munca asociate cu industria energiei regenerabile, fotovoltaicele solare fiind cei mai mari angajatori din domeniul energiei regenerabile. Incepand cu anul 2015 la nivel mondial, mai mult de jumatate din capacitatea electrica nou instalata a fost reinnoita.
Resursele de energie regenerabile exista in zone geografice largi, spre deosebire de alte surse de energie, care sunt concentrate intr-un numar limitat de tari. Utilizarea rapida a energiei regenerabile si a eficientei energetice are ca rezultat o securitate semnificativa a energiei, o atenuare a schimbarilor climatice si beneficii economice.
Rezultatele unei revizuiri recente a literaturii au concluzionat ca, deoarece emisiile de gaze cu efect de sera (GES) incep sa fie trase la raspundere pentru daunele rezultate din emisiile de GES care duc la schimbarile climatice, o valoare ridicata pentru reducerea raspunderii ar oferi stimulente puternice pentru implementarea tehnologiilor din domeniul energiei regenerabile. In studiile internationale de opinie publica exista un sprijin puternic pentru promovarea surselor regenerabile, cum ar fi energia solara si energia eoliana.
La nivel national, cel putin 30 de tari din intreaga lume au deja energie regenerabila care contribuie cu mai mult de 20% la furnizarea de energie. Se estimeaza ca pietele nationale de energie regenerabila vor continua sa creasca puternic in deceniul urmator si ulterior.
Unele locuri si cel putin doua tari, Islanda si Norvegia genereaza deja toata energia electrica utilizand energia regenerabila, iar multe alte tari au stabilit obiectivul de a atinge 100% energie regenerabila in viitor. De exemplu, in Danemarca, guvernul a decis sa modifice furnizarea totala de energie (electricitate, mobilitate si incalzire / racire) la 100% energie regenerabila pana in 2050.
Desi multe proiecte privind energia regenerabila sunt pe scara larga, tehnologiile regenerabile sunt potrivite si pentru zonele rurale si indepartate si pentru tarile in curs de dezvoltare, unde energia este adesea cruciala in dezvoltarea umana. Fostul secretar general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, a declarat ca energia regenerabila are capacitatea de a ridica natiunile cele mai sarace la noi niveluri de prosperitate.
Deoarece cea mai mare parte a surselor regenerabile de energie furnizeaza energie electrica, desfacerea energiei regenerabile este adesea aplicata impreuna cu electrificarea ulterioara, ceea ce are mai multe avantaje: electricitatea poate fi transformata in caldura (poate genera temperaturi mai mari decat combustibilii fosili) si este curata la punctul de consum.
Leave a comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.