Siguranta anvelopelor

anvelopaPresiunea din anvelope sau ma exact lipsa ei duce la stres inutil, uzura neregulata, pierderea controlului si, in cele din urma, accidente. O anvelopa poate pierde pana la jumatate din presiunea aerului si sa nu para a fi dezumflate.
Alinierea masinii este un alt aspect important. Daca vehiculul dumneavoastra trage pe-o parte sau mai greu, un soc mai mare sau lovirea unei borduri sau a unei gropi poate arunca partea din fata a masinii si deteriora anvelopele. Un dealer de anvelope verifica alinierea periodica pentru a se asigura ca masina ta este aliniata corect.

Rotatia cauciucurilor promoveaza uzura uniforma a anvelopei all season. Inlocuirea regulata a pneurilor vehiculelor dumneavoastra va va ajuta sa obtineti mai multa uzura uniforma. Cu exceptia cazului in care manualul proprietarului vehiculului are o recomandare specifica, orientativ, rotatia pneurilor se face la aproximativ fiecare o mie de kilometri. Calcarea trebuie masurata si inspectata permanent. Uzura avansata si neobisnuita poate reduce capacitatea de rulare pentru a parcurge drumul in conditii favorabile. Verificati vizual anvelopele pentru uzura inegala, cautand zone inalte si joase sau zone neobisnuit de netede. De asemenea, verificati eventualele semne de deteriorare.

Numarul anual estimat de decese cauzate de pneuri dezumflate este de 660. Frecventa recomandata pentru inspectie vizuala si presiunea de umflare a tuturor anvelopelor masinii si a rotii de rezerva: o data pe luna si inainte de fiecare calatorie mai lunga.

Originea evaluarii vitezei

Am putea multumi celebrei Autobahn din Germania pentru ratingurile de viteza a pneurilor. Ratingurile de viteza la anvelope variaza de la A, cel mai mic, pana la Y, cel mai mare. Dar graficul nu este complet in ordine alfabetica. De exemplu, H este intre U si V, cu perceptia comuna ca H este pentru „inalta performanta” la un moment dat. Pentru ca producatorii continua sa adauge viteza la vehiculele lor, ratingurile de viteza a anvelopelor pot evolua pentru a se potrivi cu vitezele. De exemplu, Z a fost viteza cea mai mare evaluata la 149 de km la ora, pe cand W a fost utilizat pentru a se potrivi cu vitezele mai mari ale masinilor sport exotice.

Evaluarile presupun mai mult decat consultarea in privinta vitezei

Ratingurile de viteza fac o diferenta majora nu numai in ceea ce priveste viteza, dar si in ceea ce priveste confortul la rulare, uzura si capacitatea virajelor. In mod obisnuit, cu cat este mai mare ratingul de viteza, cu atat mai bine prinde cauciucul si creste puterea de oprire, dar scade viata benzii de rulare. Puteti creste intotdeauna ratingul de viteza a pneurilor pe vehicul pentru o performanta imbunatatita, dar nu se poate reduce fara a scadea si viteza maxima a vehiculului la ratingul cel mai mic.

Share on Google Plus

Leave a comment