Pentru protejarea lemnului impotriva factorilor externi ca variatiile factorilor atmosferici, soarele, ploaie, vant, zapada, dispunem de o gama variata de produse care sa ne ajute sa mentinem lemnul in starea sa naturala cat mai multa vreme.
Ce vopsea lemn vom alege pentru scopul propus depinde de aspectul dorit, dar si de conditiile la care este expus obiectul: zona montana, de litoral, localitate urbana. Una dintre cele mai importante proprietati ale vopselei pentru exterior este protejarea lemnului impotriva umiditatii prea mari.
Altele sunt secundare, ca functia decorative sau protectoare, desi si acestea sunt foarte importante. Dupa cum se stie, umiditatea prea mare duce la instabilitatea dimensionala a lemnului, precum si la formarea de tensiuni in lemn, tensiuni intre vopsea si lemn.
Cand vorbim de umiditate exagerata, aceasta provoaca craparea si exfolierea vopselei, de aceea vopsea lemn isi pierde functia de protectie. Variatiile de temperatura influenteaza asupra contractarii sau dilatarii lemnului, provocand tensiuni in pelicula, ceea ce duce la cresterea posibilitatii de exfoliere.
Razele UV duc la degradarea suprafetei lemnului si la deteriorarea peliculei. Imediat ce observati ca apar primele deteriorari ale vopselei lemn trebuie sa o refaceti, deoarece numai in felul acesta ii puteti asigura o protectie de lunga durata.
Inainte de a va apuca de treaba trebuie sa va asigurati ca aveti o cantitate suficienta de vopsea lemn pentru a vopsi tot ce v-ati propus. In cazul in care cumparati mai mult de o cutie cu vopsea trebuie sa aveti grija ca toate recipientele sa aiba aceeasi nuanta.
Trebuie sa cititi cu atentie instructiunile si sa va asigurati ca stiti cum sa curatati trafaletii sau pensulele, dar si eventualele scurgeri de vopsea. Trebuie, de asemenea, sa tineti cont de asemenea de timpul de uscare si de reacoperire avand in vedere ca este posibil ca aceste perioade sa varieze in functie de temperature sau umiditate.
Aplicarea celui de-al doilea strat se va face doar dupa ce s-a uscat primul strat, conform instructiunilor de pe eticheta produsului.
La ce sa fiti atenti
Obilgatoriu trebuie sa asigurati o buna ventilare a incaperilor pe care le vopsiti, indiferent de natura vopselei utilizate. Chiar daca in instructiunile producatorului nu este specificat, amestecati bine vopseaua inainte de a incepe vopsirea, deoarece componentele se pot separa in timpul depozitarii.
Inainte de a va apuca sa vopsiti lemnul, trebuie sa eliminati eventualele pungi de rasina si sa va asigurati ca lemnul este suficient de uscat astfel pentru a nu deveni tensionat si a se crapa dupa vopsire. Urmatorul pas este sa aplicati un strat de grund de imbibare care sa aiba si efect de protectie impotriva carilor, insectelor si mucegaiului.
In cazul in care veti aplica emailuri sau vopsele, indiferent de natura lor trebuie sa va asigurati ca sunt compatibile cu grundul ce a fost aplicat anterior.
Leave a comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.