Povestea Gerdei Munsinger, presupusul spion care a contribuit la demiterea ministrilor canadieni

Istoria spionajului include deseori povesti cu femei frumoase si relatiile lor cu persoane influente din guverne si structuri militare. Actrite, cantarete, simple prostituate si chiar escorte in Bucuresti, au fost de-a lungul timpului amintite in dosarele care vizau cazuri de spionaj.

Gerda Heseler este unul din cazurile de prostituate acuzate ca au lucrat ca spioni, dar, desi povestea ei a declansat un scandal mediatic, nu s-a putut dovedi niciodata ca a fost cu adevarat spion.

La sfarsitul anilor 1940, Gerda a trecut frecvent granita dintre Germania de Est si Germania de Vest. In 1949, a fost arestata de politia de frontiera pentru activitatile de spionaj pentru sovietici. A fost acuzata de furt de documente si bani, precum si de ca locuia cu un colonel rus de Informatii. La putin timp dupa acest episod, a inceput sa lucreze ca secretara la un hotel. O prima incercare de a emigra in Canada, in 1952, a fost respinsa.

In anul urmator, ea s-a casatorit cu un fost angajat in armata Americana,  Mike Munsinger, dar i s-a refuzat intrarea in SUA. In cele din urma, i s-a acceptat migrarea in Canada folosind numele de dupa casatorie. Odata ajunsa acolo, s-a stabilit la Montreal si a avut o serie de slujbe ciudate, inclusiv cea de prostituata si chelnerita la clubul de noapte Chez Paree. La Chez Paree l-a intalnit pe Pierre Sevigny, ministru in guvernul conservator progresist al lui John Diefenbaker, cu care a inceput o aventura.

In plus, Gerda s-a „imprietenit” si cu ministrul George Hees, care a sponsorizat-o. Din nefericire, o ancheta de rutina a politiei a ridicat semne de intrebare in legatura cu o prostituata care are relatii cu functionari guvernamentali, lucru care reprezinta un risc la securitatea nationala. Premierul a fost informat, iar lui Sevigny i s-a recomandat sa intrerupa realatia cu Gerda. Aceasta s-a intors apoi in Germania si a trait in obscuritate in urmatorii cinci ani.

Apoi, intr-o dezbatere parlamentara din anul 1966, numele ei a fost pomenit pentru a-l critica pe prim-ministru Diefenbaker. Asa s-a nascut un adevarat scandal  mediatic (Canada nu avusese multe scandaluri sexuale), iar un reporter de la Toronto Daily Star a urmarit-o pe Munsinger, dezmintind speculatiile ca aceasta ar fi murit.

Printre altele, ea a fost numita „Mata Hari a Razboiului Rece”, comparata cu Christine Keeler din „Afacerea Profumo” si descrisa drept o tarfa ieftina, insiuficient de sofisticata pentru a fi spion. (La urma urmei, toata lumea stie ca adevaratii spioni erau absolventi de colegiu care vorbeau cel putin cinci limbi straine). Au existat, de asemenea, afirmatii bizare ca era un spion NATO, nu unul rus.

Scandalul din Canada a dus la declansarea asa-numitei „afaceri Munsinger” si demisia unor ministri. Despre acest caz, in 1992, este turnata in Canada pelicula „Gerda”.

 

Share on Google Plus

Leave a comment