Partile unui sistem solar-termic cu apa calda

Panourile solare termice sunt din ce in ce mai intalnite in Romania, asa ca inainte de a va indrepta atentia spre www.panourisolare.com pentru a va alege un asemenea sistem, este important sa cunoasteti mai multe informatii, precum partile componente ale unui sistem solar termic pentru apa calda.

Asadar, partile componente ale unui sistem solar – termic cu apa calda sunt:

Colector

Acesta este numele tehnic al panoului negru mare care se afla pe acoperis. Casele mai mici (sau cele construite in zone mai calde) pot fi dotate fara probleme cu panouri mult mai mici decat casele mai mari (sau cele care sunt construite in zone mai reci). Colectorii de obicei variaza in dimensiune de la aproximativ 2-15 metri patrati la 20-160 de metri patrati.

Nu este surprinzator faptul ca toti colectorii lucreaza cel mai eficient pe acoperisurile care au o vedere directa, fara obstacole, pentru a beneficia de lumina directa Soarelui. Cu cat in fata acoperisului sunt mai putini stalpi sau mai putini copaci, ori mai putine acoperisuri, cu atat mai bine. In general, exista doua tipuri de colectori cunoscuti sub denumirea de placi plate si tuburi evacuate.

Colectoare plate

Placile plate sunt cele mai simple colectoare: la cele mai de baza, ele sunt putin mai mult decat conductele de apa care trec prin cutii de metal putin acoperite cu sticla neagra groasa. Sticla colecteaza si capteaza caldura (ca o sera), prin care apa care trece pana cand se transfera in rezervorul dvs. de apa calda.

Tuburi evacuate

Acestea sunt un pic mai sofisticate. Acestea arata ca versiuni mai groase ale luminilor fluorescente, dar functioneaza mai mult ca baloane de vid. Complet gol (de aici numele „evacuat”), un asemenea tub colecteaza si capteaza caldura de la lumina soarelui.

Acest lucru curge catre un dispozitiv de colectare care este situat in partea superioara (sau la un capat) si prin care curge apa sau un alt fluid, transportand caldura in rezervorul de apa calda.

Spre deosebire de colectoarele plate, tuburile evacuate ele nu lasa sa dispara prea multa caldura, deci sunt mai eficiente. Cu toate acestea, deoarece ele sunt un pic mai mult hi-tech si sofisticate, acestea sunt uneori mai scumpe.

Rezervor de apa calda

Nu are rost sa colectati caldura de pe acoperis, daca nu aveti unde sa o pastrati. Acest lucru inseamna ca locuinta trebuie sa fie prevazuta si cu un rezervor de apa calda (cu exceptia cazului in care aveti asa-numitul boiler „combi” de gaz care produce apa calda instant), care poate fi folosit pentru a stoca caldura de la colectorul dvs.

Acesta este un fel de baterie „cu apa fierbinte” pe care o folositi la ore economice convenabile (de obicei, noaptea), dar apa este gata de utilizare si in timpul zilei. Daca nu aveti un rezervor de apa calda, va trebui sa aveti unul montat. Cu cat traiesc mai multi oameni in casa dvs, cu atat mai mare veti avea nevoie de rezervor. Un rezervor tipic pentru o casa de familie ar putea fi de aproximativ 100-200 litri (30-60 galoane).

Schimbator de caldura

In mod tipic, panourile solare functioneaza transferand caldura din colector catre rezervor printr-un circuit separat si printr-un schimbator de caldura. Incalzirea colectata de panoul incalzeste apa (sau ulei sau alt lichid) care curge printr-un circuit de tevi intr-o bobina de cupru din interiorul rezervorului dvs. de apa calda.

Caldura este apoi trecuta in rezervorul de apa calda, iar apa racita (sau lichidul) revine la colector pentru a ridica mai multa caldura. Apa din colector nu se scurge niciodata in rezervor.

Pompa

Apa nu curge intre colector si rezervor, de la sine: aveti nevoie de o mica pompa electrica pentru a o face sa circule. Daca utilizati energie electrica obisnuita pentru a face debitul de apa, energia consumata de pompa va compensa o parte din avantajul utilizarii energiei solare termice, va reduce castigurile pe care le faceti si veti prelungi timpul de returnare.

In mod cert, unele sisteme solare termice folosesc in schimb pompe solare (fotovoltaice), ceea ce inseamna ca acestea functioneaza in intregime pe energie regenerabila. Un lucru bun in legatura cu un astfel de design este ca pompa solara este cea mai activa in zilele cu adevarat insorite (cand se produce cea mai mare parte a apei calde) si mai putin activa in zilele reci si plictisitoare (cand poate nu doriti ca panoul solar sa lucreze deloc).

Sistem de control

Daca este mijlocul iernii si acoperisul este inghetat, ultimul lucru pe care il doriti este sa transferati apa inghetata rece in rezervorul dvs. de apa calda! Exista, de asemenea, in general, un sistem de control atasat la un panou solar-termic cu o supapa care poate opri circuitul de apa in vreme rece.

Un sistem tipic de control poate include unele sau toate din urmatoarele: o pompa, debitmetru, manometru, termometru (pentru a vedea cat de cald este apa) si termostat (pentru a opri pompa daca apa devine prea fierbinte).

Web Cams Sex
Share on Google Plus

Leave a comment