Marea Britanie – colaps in supermarketuri. Lipsa de alimente nu il nelinisteste pe Boris Johnson

Criza de alimente, combustibil si forta de munca nu au disturbat linistea premierului Boris Johnson. Premierul a admis situatia si explica in fata congresului faptul ca va genera o schimbare impreuna cu aliatii sai. Criza se datoreaza in special iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana – fapt ce a dus la scaderea drastica a fortelor de munca. Totusi, Boris relateaza ca Brexitul a fost ceva favorabil si va duce tara catre un viitor stralucit.

Sute de imagini de pe internet cu rafturile goale ale supermaketurilor, cozile interminabile de la benzinarii si lipsa angajatilor il contrazic in totalitate pe premier. Desi este o criza de amploare si extrem de dificila, Boris Johnson este optimist in ceea ce priveste viitorul tarii.

O scadere drastica a fortei de munca din cauza Brexitului si pandemiei de COVID-19 a dus la blocajele cu care se confrunta lanturile de supermaketuri. Mai multe informatii puteti gasi pe nstiri.ro. Alimentele si combustibilul sunt o problema atat pentru britanici, cat si pentru romanii aflati la munca in Anglia.

Ba mai mult, foarte multi imigranti se gandesc tot mai mult la parasirea tarii, ceea ce va genera o criza si mai mare in toate sectoarele importante. Unele dintre cele mai importante domenii, precum transporturile rutiere si abatoarele au suferit o scadere considerabila a numarului de angajati.

Intrebat despre cum va gestiona aceasta criza, premierul Boris Johnson a declarat: “Nu vom reveni la modelul vechi si perimat al salariilor mici si productivitatii reduse. Raspunsul nu este sa revenim la imigratia necontrolata pentru a mentine salariile mici, ci la controlarea imigratiei si la a nu o folosi drept scuza pentru a nu investi in forta de munca, in instalatii si echipamente.”

Boris este totalmente orientat catre o schimbare, iar motivul principal de a se mentine pe linia de plutire este controlarea imigratiei – o alta cauza a lipsei fortelor de munca. El doreste sa se concentreze pe atentia britanicilor, insa acest lucru necesita timp. Declaratiile sale din cadrul discursului au subliniat si faptul ca pentru acest lucru s-a votat Brexitul.

Premierul Marii Britanii a solicitat marirea salariilor pentru soferii de camion – aceasta fiind solutia sa pentru transporturile rutiere. Deficitul de soferi de camion a provocat o criza a alimentelor in supermarketuri, fapt pentru care Boris a cerut cresterea platii acestora. Totusi, au fost solicitate spre eliberare doar 127 de vize temporare, desi guvernul aliat a fost de acord cu oferirea unui numar de 5.000 de vize.

Acest lucru se datoreaza limitarii timpului in care se utilizeaza viza. Termenul scurt al acestora se intinde doar pana in luna marie, lucru ce le face mai putin atractive, dupa spusele unui reprezentant al sectorului de transporturi rutiere.

Piata muncii afecteaza toate domeniile din tara, iar ceea ce ii nelinisteste pe britanici este faptul ca de Craciun rafturile vor fi la fel de goale. Din aceasta industrie s-au generat avertismente ca aprovizionarea supermarketurilor va fi foarte afectata in perioada sarbatorilor de iarna.

Share on Google Plus

Leave a comment