Exista si legile Gestalt
Psihologul Max Wertheimer a stabilit legile lui Gestalt in studiul sau asupra psihologiei lui Gestalt, in care analizeaza perceptia formelor. Din aceasta lucrare a lui Wertheimer putem extrapola aceste reguli foarte utile pentru UX-ul pe care l-am invatat in cartea User Experience Design (UX) de Juan Manuel Carraro si Yanina Duarte.
Desi regulile enumerate mai jos sunt mult mai utile la momentul proiectarii, prezentarea lor in orice moment ne poate ajuta sa vedem lucruri pe care pana acum nu le-am facut bine sau nu am reusit sa prevenim greseli in viitor.
Legea proximitatii: elementele care sunt izolate, dar aproape unul de altul tind sa fie percepute ca grupuri.
Legea asemanarii: elementele cu caracteristici vizuale similare tind sa fie grupate in mod semnificativ.
Legea inchiderii: mintea noastra tinde sa completeze forme incomplete.
Legea simetriei: formele care sunt simetrice tind sa fie percepute cu mai multe dificultati si / sau ca forme incomplete.
Legea continuitatii: atentia vizuala urmeaza in mod instinctiv directia spatiala a elementelor.
Legea regiunii comune: elementele care se afla in aceeasi regiune inchisa sunt percepute ca fiind aceleasi grupuri.
Legea legaturii: elementele care utilizeaza alte elemente ca linii pentru conectarea vizuala sunt percepute ca fiind aceleasi unitati.
Legea relatiei figura / fundal: mintea noastra determina instinctiv daca un obiect actioneaza ca o figura sau ca un fundal, dar niciodata nu o proceseaza ca pe ambele in acelasi timp.
Foloseste bine culoarea
Cand ma gandesc la culoarea care se aplica unei pagini web, vad doua obiective pe care trebuie sa le indeplineasca:
Pe de o parte, culorile trebuie sa transmita in mod adecvat imaginea marcii si compania din spatele ei. Cu alte cuvinte, site-ul nostru trebuie sa fie unic si usor de recunoscut.
Pe de alta parte, trebuie sa ne gandim ca site-ul nostru este o aplicatie, adica ca utilizatorii trebuie sa interactioneze cu acesta. Culoarea, folosita corect, poate deveni un bun aliat pentru a ghida si a facilita aceasta sarcina.
Prin urmare, trebuie sa gasim acel echilibru in care, fara a pierde identitatea marcii, trebuie sa utilizam numarul minim de culori posibile, astfel incat sa nu existe o batalie nemiloasa intre ele, deoarece acest lucru va face ca fiecare culoare sa piarda importanta individuala. Iti recomandam sa iei cele mai bune tool-uri care sa te ajute de pe seo group buy tools.
Retineti ca daca nu folositi mai multe culori site-ul vostru va fi mai frapant sau atractiv pentru ochiul uman.
Utilizati cat mai putine culori posibil
Este esential sa facem o selectie austera de culori, in care sa determinam una care atrage atentia speciala in interiorul paletei. Utilizarea a doua culori ar fi solutia ideala. Daca, de exemplu, se folosesc un negru si un portocaliu, putem folosi aceasta culoare numai pentru butoanele de stil si / sau link-uri si, astfel, pentru a evidentia aceste elemente.
Trei sau chiar patru culori ar putea fi in limitele optime daca sunt realizate corect. Daca folosim mai multe culori si nu se face asta corect, putem obtine o pagina web dificil de interpretat si ca elementele cu adevarat importante nu se deosebesc de restul.
Leave a comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.