Intrebari frecvente despre pavaje

In momentul in care doriti sa va amenajati gradina, cu siguranta puteti lua in calcul ideea de a avea o gradina pavata. Tocmai de aceea, in urmatoarele randuri ale acestui articol va vom prezenta raspunsurile celor mai frecvente intrebari despre pavaje. Iata asadar despre ce este vorba:

  1. Ce sunt pavajele?

Pavajele sunt blocuri fabricate din piatra naturala, din beton sau dintr-un material compozit. Acestea pot fi de diferite forme si culori, care se imbina intre ele, si care au un rol functional si estetic. Montate pe un suport de nisip sau pe beton, pavajele se pot folosi pentru amenajarea unor spatii rezidentiale sau pentru amenajarea unor publice.

  1. Cate tipuri de pavaje exista?

Cu siguranta puteti vedea mai multe tipuri de pavaje, in functie de materialul din care acestea sunt create. Exista de exemplu pavaj din piatra naturala, dar exista de-asemenea si pavaj din beton vibropresat aditivat sau pavaj din beton vibrat. Un alt fel de pavaj este cel construit din cauciuc sau din plastic. Important de precizat este faptul ca fiecare tip de pavaj are utilizarea lui, avantajele si dezavantajele sale.

  1. Cum rezista pavajele pe timpul iernii?

Pavajele vibropresate sau vibrate au in componenta lor aditivi care le ofera o mare rezistenta la multiple cicluri de inghet-dezghet. Un factor deosebit de important in acest caz este reprezentat si de montajul corect al pavelelor, care permite scurgerea apei de pe suprafetele pavate.

Pavajele vibropresate rezista de obicei mult mai bine la actiunea solutiilor de degivrare bazate pe clorura de calciu. In schimb, cele pe baza de sulfati sau clorura de sodiu (sare, in limbaj comun) pot deteriora suprafata pavelelor.

  1. Ce culori au pavajele?

In mod evident puteti gasi o gama variata de culori si nuante, in functie de fabrica producatoare. De cele mai multe ori oamenii isi amenajeaza curtile cu pavaj in alb si rosu, insa exista si alte culori incepand de la alb-crem la travertin sau antracit pana la gri vulcanic sau bej brun marmorat, iar exemplele pot continua.

  1. Cat timp rezista culoarea pavajelor?

Dalele si pavelele vibropresate sunt colorate cu pigmenti de cea mai buna calitate, acestia fiind rezistenti la actiunea razelor UV. Totusi, odata cu trecerea timpului, sub actiunea factorilor de mediu, culorile pavelelor pot suferi modificari ale intensitatii.

Mai pe intelesul tuturor, culorile pavajului se mai pot decolora. Producatorii ofera insa de obicei o garantie de 5 ani pentru rezistenta mecanica, insa precizam faptul ca acestia nu ofera garantie pentru estomparea culorilor.

  1. Cum se taie pavelele?

Cu siguranta va intrebati cum se taie pavelele in cazul in care este necesar. Ei bine, meseriasii folosesc o masina de taiat pavaj, cunoscuta si sub denumirea de ghilotina, care le permite sa taie dalele de pavaj la dimensiunile dorite.

Asadar, acestea sunt in mare parte cele mai importante intrebari pe care le pot avea oamenii despre pavaj. Din fericire pentru acestia, in randurile de mai sus pot gasi cele mai bune raspunsuri pentru intrebarile si curiozitatile lor in ceea ce priveste pavajul.

Share on Google Plus

Leave a comment