Inchiriez sau cumpar?

Achizitia unei locuinte poate fi de multe ori cea ma mare realizare a vietii. Asa ca, sunt o srie de factori de care sa tii semana, inainte de a lua aceasta decizie atat de importanta. Este decisiv ca, din punct de vedere financiar, sa fii pregatit pentru o astfel de investitie. In unele cazuri, poate este mai bine sa inchiriezi mai intai ceva, pana cand vei fi in pozitia de a cumpara. Raspunde la inmtrebarile de mai jos si vei fi capabil sa determini exact in ce pozitie te afli si daca este mai avantajos sa cumperi sau sa inchiriezi locuinta visurilor tale.

1. Cat de mult vei sta prin zona?

Este cea mai importanta intrebare, al carei raspuns iti va da indicii clare daca este cazul sa cumperi o casa, in conditiile in care este bine stiut ca o astfel de achizitie o faci daca ai de gand sa stai macar cinci ani in acel loc. Daca stii, de exemplu, ca urmeaza sa fii transferat cu servicul in urmatorii doi ani, ar fi mai bine sa-ti pastrezi banii si sa continui sa economisesti. Daca jobul tau presupune frecvent astfel de transferuri dintr-un oras in altul, atunci va trebui sa astepti si sa cumperi atunci cand vei fi intr- pozitie permanenta.

2. Vei fi multumit in noua locuinta pentru urmatorii miminum cinci ani?

Multi oameni se orienteaza spre o anumita locuinta, iar apoi se muta tot mai des, pe masura ce familia creste sau isi permit case tot mai scumpe. Aceste mutari frecvente au si o serie de dezavantaje. Nu vei putea niciodata sti cand piata imobiliara urmeaza sa se prabuseasca din nou si s-ar putea sa ramai blocat intr-un moment in care vei dori sa te muti. Asa ca, asigura-te ca vei cumpara o locuinta care sa raspunda nevoilor tale familiale pentru cativa ani buni. De asemenea, este important sa ai in vedere si alte lucruri, precum scoala copilului, daca o vei in urmatoarea perioada, precum si cartierul care ti se pare cel mai prietenos conditiei tale sociale. Nu vei dori sa ajungi sa-ti urasti casa sau nu vrei sa ajungi acasa, fiindca este o investitie care nu se poate schimba chiar asa de usor.

3. Cat este nvoie sa astepti pana vei gasi o casa mai buna?

Uneori esti atat de concentrat in a cumpara o casa, incat ajungi sa cumperi una care nu te multumeste, care nu-ti place sau care necesita o gramada de munca. Daca nu esti inca sigur ca ai gasit casa visurilor tale, daca nu esti complet sigur pe una dintre optiunile pe care le ai, cel mai recomandat este sa mai astepti o perioada, sa mai strangi niste bani si sa incerci din nou.
Uneori, se poate ca altii sa te indemne sa cumperi o casa. Insa, daca nu te simti cu adevarat pregatit, nu trebuie sa faci asta. Pe de alta parte, daca esti cu adevart pregatit si simti ca poti sa-ti cumperi casa visata, este timpul sa incepi sa cauti. Depinde numai de tine, de piata imobiliara si de tipul de casa pe care ti-l doresti.

Share on Google Plus

Leave a comment