Gata de valuri? Nu uita să îți iei placa de surf!

Sporturile acvatice nu sunt chiar pentru oricine.

Țin minte că prima oară când am fost la mare, nu știam să înot și am prins și o perioadă a anului cu vânturi puternice. Era un spectacol fantastic, să vezi cum venea val după val la mal, concurat de strigăte de pescăruși și țipetele celor curajoși care le săreau.

Nefiind singur (fiindcă probabil că nu aș fi avut curajul altfel), am intrat în mare, cât mai aproape de mal, fiindcă îmi era groaznic de teamă. Fiind încurajat de prieteni, am înaintat, puțin, cât să nu se spargă valurile fix în locul în care stăteam. Ce trebuia să fac? Să sar cu valul.

Practic, să sar în sincron cu el, ca să nu mă ia și să mă arunce la mal.

Misiune imposibilă. Primele valuri m-au dat de-a berbeleacul, amestecându-mă cu nisipul și scoicile. Nici n-aveam timp să respir bine, că venea altul imediat după cel care mă lua și mă mai amesteca o dată, până uitam cum mă cheamă.

Dar țin minte experiența atât de viu, încât în acea zi m-am îndrăgostit de valuri. Am jurat că într-o zi le voi cuceri. Și mi-am luat prima placă de surf!

Cât de dificil e de ales o placă de surf?

Când ești începător, cum eram eu când mi-am luat prima placă de surf, te uiți ca mâța în calendar. Toate arată la fel și nu îți închipui cum poți sta pe bucata aia în mijlocul mării, pe un val, în picioare. Pare ceva supranatural. Ei bine, nu e chiar supranatural, dar cu siguranță este ceva extrem.

Fiindcă m-am gândit că tehnologia va fi de partea mea, am căutat pe net mai multe informații despre plăcile de surf. Aparent, nișa asta nu e foarte populară în România, pentru că până la urmă a trebuit să mă mulțumesc cu ceva articole scrise în engleză.

După ce am aflat ce și cum, am căutat să văd ce există la nivel de plăci de surf în magazinele online. Bătea vântul. Și nu cum trebuie! Cu chiu cu vai am găsit ceva. Acum, de exemplu, am un magazin preferat cu astfel de articole. Și sunt în general mai multe față de acum 3-4 ani, când, după cum spuneam, era cam gol pe nișa asta.

Ce trebuie să iei în considerare când alegi o placă de surf?

Alegerea unei plăci de surf este destul de dificil de explicat pentru un nivel avansat, dar pentru începători voi oferi câteva elemente de care trebuie ținut cont.

Iată-le:

  • Alege neapărat o placă specială pentru începători, dacă abia ai intrat în apă și vrei să te perfecționezi. În general, pe un magazin online vei găsi împărțite toate plăcile în funcție de nivel
  • Mărimea plăcii de surf este invers proporțională cu nivelul tău. Adică debutanții au parte de placa cu lungimea cea mai mare și pe măsură ce devin experți, au nevoie de o placă cât mai mică
  • Dacă ești începător, îndreaptă-te către o placă de surf de tip longboard. Așa cum spuneam și mai sus, la început, cu cât e mai mare placa, cu atât mai bine. Ulterior poți trece la placa de tip Malibu pentru a ajunge într-un final la cea denumită shortboard, care are în jur de 175 de centimetri, față de cei aproape 3 metri ai unei plăci de tip longboard
  • Nu face rabat de la preț, în niciun caz. Ori suntem pasionați, ori nu mai suntem. Nu te juca cu valurile, pentru că pot fi cele mai bune prietene ale tale, sau cele mai mari inamice, dacă nu ești echipat corespunzător. Nu uita vesta de salvare. Chiar îți poate salva viața, nu are denumirea aia degeaba

Astea sunt doar câteva sfaturi, așa, doar cât să îți stârnesc interesul. Dacă vrei să vorbești mai in detaliu, fă-o cu un specialist! Poți discuta cu unul dintre reprezentanții magazinului online ShopeXtrem de exemplu, unul dintre magazinele de care îți spuneam mai sus.

Poți găsi mai multe informații pe shopextrem.ro, inclusiv câteva plăci de surf noi-nouțe care nu te vor lăsa rece.

Aloha!

Share on Google Plus

Leave a comment