Vremurile in care oile sau cornutele erau manate la staul cu batul se pare ca au apus demult. Aceasta in conditiile in care fermele din ziua de astazi numara mii de animale, pentru care astfel de sisteme rudimentare de control sunt demult depasite. Dincolo de aceasta, nici nu ar mai fi eficient sa alergi toata ziua dupa animale, nici cand ai de colectat laptele de la acestea sau, pur si simplu, nu vrei sa le lasi sa depaseasca un anumit perimetru.
Acesta este motivul pentru care fermele moderne din ziua de astazi folosesc cu un mare succes gardul electric. Sa nu credeti insa ca avem de-a face cu garduri rudimentare, prin care oamenii si animalele sunt trantite la pamant in momentul atingerii unui fir electric.
Astfel de garduri electrice sunt construite astazi cu grija fata de animale, astfel incat acestea sa nu sufere traume sau rani in cazul atingerii accidentale. Dar, in primul rand, un astfel de gard electric trebuie sa indeplineasca si conditiile de siguranta pentru oameni.
Investitii necesare pentru un gard electric
O astfel de investitie nu este insa una extrem de costisitoare, asa cum ne-am fi asteptat. Din acest punct de vedere, pe piata sunt astazi diferite kit-uri de instalare pentru gardul electric la ferma, dotate cu tot ceea ce trebuie, incepand de la cablaje, sisteme paratrasnet si pana la izolatori gard electric. O schema simpla pusa la dispozitie de producatori poate veni in sprijinul fermierului, care poate apela pentru montaj la un profesionist sau se poate ocupa chiar el de aceasta.
Sa vedem cum functioneaza insa un gard electric si cum ne poate aduce un aparat de gard electric avantaje fermei noastre. Inca din start, trebuie precizat faptul ca prin gardul electric in discutie va circula un curent electric de joasa intensitate, astfel incat acesta sa nu poata face rau animalele sau celor care le ingrijesc.
In ceea ce priveste sursa de energie, aceasta poate fi una conventionala, precum priza de curent electric, fie se poate opta pentru un sistem de panouri fotovoltaice, care sa ne asigure independenta energetica de care avem nevoie. In principiu, odata ca ating gardul electric, acesta genereaza un curent electric de joasa intensitate, asfel ca animalele vor face pasul inapoi.
Cu timpul, acestea se vor retrage in propriul perimetru ori de cate ori se vor apropia de gardul electric. Este asemenea unui reflex neconditionat, in care animalele invata sa stea intr-un perimetru bine trasat, iar asta fara ca cineva sa stea sa le supravegheze in permanenta.
Leave a comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.