Legea care are în vedere evaziunea fiscală este una relativ complexă și include mai mulți factori. Fie că ești de partea acuzatului sau a acuzatorului, în ambele situații necesitatea unui avocat specializat este iminentă. În funcție de infracțiunea și tipul acesteia, evaziunea fiscală se pedepsește diferit.
De asemenea, se ia în considerare prejudiciul adus, cât și alte aspecte pentru a stabili pedeapsa. Pentru a te asigura că nu faci nicio greșeală în declarații, ori în comportament, este esențial să discuți mai întâi cu un avocat de la avocatbucuresti.ro. Îți oferim servicii specializate pentru evaziunea fiscală, iar pentru a discuta cu echipa este necesar să te programezi la consultanță juridică.
Evaziunea fiscală este probabil cea mai răspândită infracțiune economică. Aceasta este întâlnită des la noi în țară, cât și la nivel internațional. Legea evaziunii fiscale prevede faptul că orice sutragere a persoanelor fizice, juridice sau contribuabililor de la plata impozitelor și taxelor, prin denautrarea informațiilor raportate la autoritățile fiscale este reprezentat de un act infracțional.
Evaziunea fiscală poate fi de două tipuri, respectiv legală și frauduloasă. Cea legală apare în momentul în care fie legea are lacune, fie există inadverdențe. Acest tip de evaziune fiscală se manifestă prin acordarea facilităților fiscale, ori a unor scutiri temporare prin neimpozitarea veniturilor sau prin impunerea taxelor pe baza normelor de venit.
De cealaltă parte, evaziunea fiscală frauduoasă există în cazurile în care se modifică intenționat rapoartele de către companii/antreprenori. Acest tip se manifestă prin declarațiile de impunere false, registrelor necontabile nereale, distrugerea voită a documentelor legate de mărfuri sau prin modificarea nejustificată a cheltuielilor de transport. Totodată, evaziunea fiscală frauduloasă există și prin întocmirea documentelor de plată fictive, modificarea prețurilor de aprovizionare și multe alte situații.
Ce sancțiuni există pentru evaziunea fiscală?
Pedepsele pentru această infracțiune variază, deoarece cazurile diferă, iar contextele la fel. Se aplică pedeapsa cu închisoare între 1 și 6 ani pentru antreprenorul care refuză fără motiv să prezinte totalitatea bunurilor și documententelor solicitate de către persoanele competente, în termen de 15 zile de la primirea somației.
Dacă anteprenorul/compania alterează, ascunde sau distruge acte contabile, aparate de taxat sau marcat electronice sau orice alte mijloace de stocare a datelor poate fi pedepsit cu închisoare de la 2 la 8 ani, dar și interzicerea anumitor drepturi. De asemenea, dacă antreprenorul sau compania pune în circulație fără drept sau falsifică documente cu caracter special, riscă o pedeapsă cu închisoarea între 1 și 5 ani.
De cealaltă parte, dacă prejudiciul depăsește suma de 500.000 de euro, cel inculpat riscă o pedeapsă între 9 și 15 ani, cu posibilitatea reducerii la jumătate în cazuri diverse.
Ai nevoie de un avocat pentru evaziune fiscală?
Cu siguranță este evidentă necesitatea unui avocat pentru evaziunea fiscală. Infracțiunea se pedepsește cu închisoarea în cazul celei frauduloase, așadar este foarte importantă respectarea legii. Totodată, dacă te afli într-o astfel de situație și ai fost acuzat, ori dorești să acuzi pe cineva, va trebui să ai un suport legal alături, respectiv un avocat.
Îți punem la dispoziție astfel de servicii complete pentru nevoile tale.
Leave a comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.