Despre pietrele semipretioase

Fiecare dintre noi, in momentul in care trebuie sa participam la un anumit eveniment important, unde trebuie sa purtam o tinuta eleganta, vom dori sa ne completam tinuta cu accesorii elegante si valoroase.

Pentru asta, am putea sa ne indreptam atentia spre cele mai frumoase si totodata spre cele mai elegante bijuterii, despre care se stie  deja faptul ca sunt cele mai scumpe si cele mai indragite accesorii care pot completa o tinuta.

Doamnele sau domnisoarele care isi doresc neaparat bijuterii foarte scumpe, si care sa le ajute sa iasa in evidenta, ar putea sa isi indrepte atentia spre acele bijuterii cu pietre semipretioase, care vor starni Invidia multor femei, si totodata admiratia multor barbati.

Ei bine, referitor la aceste pietre semipretioase, sau mai mult, pietrele pretioase, ele trebuie sa se deosebeasca de restul mineralelor prin duritate, transparenta si raritate, iar atat pietrele pretioase sau pietrele semipretioase, cat si metalele scumpe, au originea strans legata de procesele geologice compleze, care s-au petrecut in scoarta terestra cu milioane de ani in urma.

Mineralele pretioase, in general, se deosebesc de mineralele obisnuite datorita greutatii lor specific, iar greutatea pietrelor pretioase sau greutatea pietrelor semipretioase se va masura in carate.

Un carat este egal cu aproximativ 200 miligrame de mineral. Daca te intrebi de unde vine denumirea de carat, aceasta provine inca din Antichitate si din Evul mediu, atunci cand pentru a se cantari pietrele semipretioase si pietrele pretioase, se utilizau seminte de roscov, iar o asemenea samanta cantarea aproximativ 197 miligrame.

Odata cu trecerea timpului, mai exact pe la inceputul secolului XX, s-a stabilit pe plan international, faptul ca un carat este egal cu 0,2 grame.

Referitor la acest tip de pietre, este important de precizat faptul ca ele se zgarie foarte greu, insa in cazul in care sunt lovite foarte puternic, se pot sparte foarte usor.

Cea mai importanta calitate a acestor pietre, este fara indoiala duritatea, iar prin duritatea pietrelor se intelege rezistenta pe care acestea o opun in momentul in care sunt zgariate cu un obiect dur.

Nu trebuie insa sa se creeze o confuzie intre tenacitate si duritate, pentru ca prin tenacitate se va intelege cat de rezistenta este piatra la apasare cu o suprafata plana, sau chiar si la rezistenta la lovire.

O alta calitate extrem de importanta a pietrelor pretioase si a pietrelor semipretioase, este fara doar si poate stralucirea, luciul sau sclipirea, iar aceasta insusire a pietrelor face ca acestea sa fie extrem de indragite de catre toate femeile.

Ei bine, acestea au fost doar cateva dintre notiunile importante pe care trebuie sa le cunosti referitor la pietrele pretioase si la pietrele semipretioase.

Asa cum spuneam si in introducerea articolului, atunci cand vrei sa iti completezi tinuta pentru a participa la un eveniment important, cu siguranta trebuie sa iti indrepti atentia spre bijuterii prevazute cu astfel de pietre semipretioase sau cu pietre pretioase, si cu siguranta vei reusi sa atragi toate privirile celor din jur, insa trebuie mentionat faptul ca aceste pietre sunt foarte scumpe.

Share on Google Plus

Leave a comment