Despre erbicidare in vegetatia de porumb – care sunt secretele unei recolte bogate?

In fiecare an, porumbul se seamana dupa data de 10 aprilie, insa cei mai multi agricultori isi pregatesc din timp toate cele necesare.

Daca hibrizii timpurii se insamanteaza la inceputul acestei perioade, cei tarzii dupa un interval de timp. Pentru a obtine o recolta bogata este deosebit de important sa se foloseasca numai seminte certificate, adica cele care apartin hibrizilor recomandati pentru fiecare zona de cultura.

Intr-un interval de 8-10 zile are loc semanatul porumbului, aceasta activitate incepand in momentul in care temperatura inregistrata in sol este de 8-10 grade Celsius.

Important este ca aceasta valoare sa fie afisata la orele diminetii, iar in urmatoarele zile sa apara tendinte de crestere. Intrucat trebuie sa intre in contact cu pamantul umed, iar rasarirea sa fie uniforma si rapida, este recomandat ca semintele sa fie introduse la o adancime de 4-8 cm in sol.

Cum se pregateste solul?

Solul ideal pentru semanarea porumbului este cel afanat, bine maruntit la suprafata. De asemenea, buruienille trebuie sa lipseasca, ele fiind responsabilul principal pentru culturile slabe de porumb. Un sol in care abunda buruienile poate avea drept consecinta pierderea a mai mult de jumatate din recolta si obtinerea unor cereale de calitate inferioara.

Buruienile care insotesc cel mai des culturile de porumb sunt cele monocotiledonate anuale si perene. Poate fi vorba de asemenea despre anumite specii de buruieni dicotiledonate anuale precum stirul, caprita, mustarul salbatic, busuiocul salbatic, ridichea salbatica, cornetul, hrisca urcatoare.

Buruienile se combat prin aplicarea unor strategii dictate atat de gradul de infestare cu buruieni, cat si de frecventa si dominatia anumitor tipuri de buruieni.

Despre erbicidarea preemergenta

Sensibilitatea porumbul in legatura cu gradul de imburuienare este cunoscuta de catre toti agricultorii, intrucat ritmul de crestere este lent in primele 4-6 saptamani. Se realizeaza erbicidarea de regula inainte de emanat sau in intervalul cuprins intre semanat si rasarit. In acest caz, erbicidele se aplica direct pe sol.

Erbicidarea preemergenta are o persistenta variala, scopul fiind cel de a preveni infestatia cu buruieni. Astfel, acestea absorb erbicid porumb prin radacini, stoloni sau rizomi. Gradul de absorbtie este unul optim mai ales in cazul speciilor dicotiledonate.

Astfel, inainte de a aplica erbicidul solul trebuie bine maruntit, pentru a permite distribuirea uniforma a erbicidului. Pelicula creata la suprafata solului are rolul de a distruge buruienile, puterea de actiune fiind pana la 2-6 cm in pamant. Tot acesta este intervalul in care germineaza majoritatea speciilor de buruieni.

De regula, aceasta pelicula rezista cel putin 2 saptamani, dar nu mai mult de 6 luni.

Despre erbicidarea postemergenta

Este posibil sa se observe aparitia buruienilor in cultura de porumb chiar si dupa ce plantele au rasarit. In acest caz, este indicat sa intervii cu erbicide care se aplica direct pe vegetatie. Erbicidarea postemergenta este cu atat mai indicata atunci cand nu s-a realizat erbicidarea preemergenta.

Erbicidarea postemergenta impune folosirea doar a erbicidelor de contact. Actiunea acestora este selectiva, in sensul ca ataca numai buruienile, fara a afecta in vreun fel cultura de porumb.

Erbicidele selective nu doar ca reusesc sa distruga testuturile buruienilor, ci stopeaza diviziunea celulara in zona de crestere si ingradesc precesele de fotosinteza sau respiratie. Este de la sine inteles ca buruienile cu frunza lata absorb mai eficient erbicidul decat cele cu frunza ingusta.

De asemenea, trebuie sa stii ca erbicidarea postemergenta este binevenita chiar si atunci cand s-a efectuat deja erbicidarea preemergenta, mai ales atunci cand se doreste obtinerea unei culturi bogate si calitative.

Fitoconsult.ro pune la dispozitie o gama variata de erbicide pentru cultura porumbului si nu doar, care se aplica in diverse etape de crestere a buruienilor. Intra pe site si vezi despre ce este vorba!

Web Cams Sex
Share on Google Plus

Leave a comment