Cum se duce tara la vale

Adevarat, nu blogurile. Astea au devenit mai mult un servici, pentru unii, o modalitate de a face bani, un loc in care bloggerii isi afiseaza opiniile pentru care altii au platit, in avans. Asa ca Facebook, twitter, pe tacutelea, comentariile au devenit noul meu teritoriu de analizat.

Eu? Cand vad o parere buna, imi ridic palaria! Si pe urma caut comentariile, ca sa vad daca si altii apreciaza opinia respectiva.

Ideea de astazi a venit urmarind un clip pe 9gag.com, fara gluma. E acolo un clip de cateva secunde in care Chiriches – inteleg ca e un fotbalist roman – face o chestie cu mingea, peste capul unui adversar. Pana aici totul bine. Un roman, fotbalist, apreciat pentru o figura, despre care cred ca e tehnic frumoasa.

steagul-romaniei_01Romanii, din ce vad eu, cei de pe net, se impart in doua categorii: cei care asteapta laude infinite si cei care critica la infinit. Primele comentarii apropo de clipul ala au fost de la niste straini, incantati de prestatia romanului de pe gazon. Apoi au inceput romanii. No, cum vad eu treaba: invariabil, dupa seria de ‘ma-ta e proasta!’, ‘taci ba ca nu stiti sa va recunoasteti valorile!’ – asta venind de la un tip care are 13 ani si nu stie cine e Cosbuc, Eliade sau Brancusi, apar comentariile cu ‘din cauza mentalitatii astea se duce tara la vale!’

Asta e, fratilor! Tara se duce la vale, mereu, din cauza ALTCUIVA! Ati vazut asta? Niciodata nu se duce tara la vale din cauza MEA, ci a TA! Am vazut comentariul asta de o mie de ori! De asta se duce Romania la vale, de asta nu ne merge bine etc.

Stau pe pagina de FB a World of Tanks Romania: suntem oameni trecuti de o varsta, majoritatea, schimbam opinii la subiect, facem planuri. Se pastreaza o doza de bun simt. Intra unul nou si incepe sa arunce cu sexu’ in stanga si in dreapta. I se atrage atentia ca nu e frumos. Raspuns: mentalitate comunista, de asta nu merge nimic bine in tara asta! Da? De asta!

Vad un clip filmat cu camera de pe bordul unei masini. Masina respectiva opreste, desi avea prioritate, ca sa il lase pe altul, mai nervos, care intrase deja intr-o intersectie, sa treaca. Comentariu: ‘eu il loveam, ba! Din cauza astora se duce tara la vale!‘

Final: cat de usor ne este, nou, tuturor, sa aruncam matza in ograda altuia? Desi plini de intentii bune, pentru ca avem impresia ca spunand ‘din cauza asta se duce tara la vale’, ne-am facut datoria civica si am tras un semnal de alarma, la final nu facem NIMIC pentru a schimba efectiv ceva! Tara se duce la vale, mereu, din vina altei persoane, niciodata din cauza noastra.

Adica, niste elevi de liceu, care scuipa seminte pe jos in mijlocul unui oras, sunt fortati de un politist – plin de intentii bune, pentru care il felicit, dar care si-a depasit atributiile (politistul nu e judecator, la urma urmei) – sa mature cojile de pe jos. Cazul a aparut si pe net si la TV. Adolescentii aia, plini de reprosuri la adresa politistilor: din cauza mentalitatii asteia se duce tara la vale!

Eu inca mai astept o autocritica. Din aia, constructiva, sanatoasa! Cineva care sa spuna: nu imi platesc taxele si impozitele, pentru ca muncesc la negru, din cauza mea se duce tara la vale! Sau: am 12 angajati pe care ii tin fara contract, da-l dracu’ de guvern! Din cauza asta se duce tara la vale! Sau: cumpar masina din strainatate, ca e mai ieftin si nu o mai inmatriculez in Ro, de ce sa manance statul din banii mei? Din cauza mea se duce tara la vale!

Intelegeti punctul de vedere?

Share on Google Plus

Leave a comment