Criterii ce stau la baza alegerii unui termohigrometru eficient

Se regăsesc atât în cadrul laboratoarelor specializate, cât și a mediilor casnice – termohigrometrele sunt acele instrumente care prezintă funcții de măsurare a temperaturii, alături de nivelul umidității dintr-un anumit mediu.

Oricine conștientizează importanța pe care aceste dispozitive o au, atât atunci când este vorba despre un mediu casnic, dar și când se utilizează într-unul profesional. Îl utilizează cei care doresc monitorizarea constantă a valorilor menționate.

Precisa – magazin specializat în termohigrometre, dar și alte tipuri de aparatură pentru laborator, echipamente specifice, sticlărie, consumabile etc. – iese înaintea celor ce doresc să facă o investiție în acest sens, cu un scurt ghid.

Ghidul cumpărătorului sau ce criterii stau la baza alegerii unui termohigrometru eficient

Criteriile ce urmează a fi menționate sunt importante în selecția unui termohigrometru care să ofere eficiența dorită în utilizare. Iată care sunt recomandările pe care le face Precisa celor ce urmează să investească într-un astfel de produs.

  • Tipul termohigrometrului

Există două categorii de termohigrometre. Este vorba despre cele analogice – cu funcționare mecanică –și cele digitale. Este vorba atât despre interfața ce afișează valorile, cât și de felul în care realizează analiza și interpretarea.

Preferințele se îndreaptă către modelele digitale, acestea fiind utilizate cu precădere în spațiile casnice, însă nu doar aici. Acesta preia informația cu ajutorul unui senzor din polimer, urmând să acționeze prin raportare la umiditatea din aer.

Prezintă un nivel înalt de acuratețe opțiunile propuse de Precisa, motiv și pentru care sunt la căutare pe piața de profil. Sunt ideale și pentru cei care nu au foarte multe cunoștințe în ceea ce le privește, pentru că favorizează o utilizare ușoară și la fel pot fi interpretate.

  • Rezistența termohigrometrului

Prin raportare la aceasta, dar și la durabilitatea pe care un anumit model o poate prezenta vizavi de acțiunea contra factorilor externi, fiecare se va orienta în alegerea dispozitivului la tipul de întrebuințare. Aceasta poate fi interioară sau exterioară, după caz.

Desigur că fiecare categorie în parte va prezenta anumite particularități care să favorizeze buna lor funcționare în funcție de condițiile de mediu cărora trebuie să le facă față. În continuare trebuie pus accent pe acuratețea pe care trebuie să o asigure dispozitivul.

Spre exemplu, modelele dedicate exteriorului sunt bine etanșate, având în dotare carcase ce prezintă o rezistență crescută la umiditate și nu se oxidează. De asemenea, acestea prezintă o rezistență înaltă la temperaturile foarte mari sau foarte scăzute.

Fiecare trebuie să se asigure că beneficiază de modelul potrivit, care să îi întâmpine nevoile, chiar să fie certificate pentru utilizarea specifică. De obicei nu există restricții vizavi de utilizarea interioară a unui termohigrometru.

Precizia ce trebuie să caracterizeze astfel de instrumente este o necesitate indispensabilă și nimeni nu ar trebui să facă vreun compromis în legătură cu aceasta.

Specialiștii Precisa prezintă mai departe trei parametri de care fiecare ar trebui să țină cont atunci când face o astfel de investiție. Astfel, contează toleranța termohigrometrului, rezoluția acestuia și domeniul de măsurare a temperaturii.

Contează domeniul de măsurare pentru că este cel care indică valorile între care se pot analiza date exact. Cei care vizează achiziția unui model calitativ e de preferat să se orienteze după cel care oferă o plajă de la cel puțin 0o la 30o C.

În cazul celor care au nevoie de un termohigrometru mai performant, recunosc modelele profesionale după domeniul de măsurare care se încadrează de această dată în intervalul -20o – +50o C.

Cu privire la toleranță, aceasta se referă la marja cea mai mică pe care o poate înregistra ca eroare. Este ideal să fie de până la 1 – 2 grade. Nu în cele din urmă și rezoluția trebuie să se încadreze în aceleași valori. Aceasta este unitatea de măsură cea mai mică din cele afișate pe dispozitiv.

Termohigromerul va indica valoarea umidității din spațiul cu pricina. Sunt valori normale și care nu ridică probleme cele cuprinse între 30 și 60 UR (umiditate relativă). Orice depășește însă intervalul menționat, respectiv ce trece de valoarea de 70, deja reprezintă un risc de mucegai, cel puțin în mediul casnic.

În alegerea termohigrometrului trebuie să se țină de asemenea cont și de funcțiile suplimentare pe care le poate include, fiind necesare în anumite medii precum laboratoarele. Mai ales de la calitate nu ar trebui făcut vreun compromis.

Astfel de etape trebuie respectate întocmai de cei care doresc să se bucure de o utilizare de durată și corespunzătoare a termohigrometrului. Pe site-ul precisa.ro sunt disponibile modele variate, la costuri echilibrate.

Share on Google Plus

Leave a comment