Ce trebuie să știu despre doliu

Dacă ne gândim la doliu, există două semnificații ale acestuia. Pe de-o parte vorbim despre o perioadă corelată cu situația prin care trec cei care au pierdut o persoană dragă. Pe de altă parte este și o responsabilitate morală și creștină.

Ce este doliul? Ceva mai mult decât acea pânză neagră pe care unii aleg să o pună deasupra ușii de intrare  în casa celui care a plecat spre ceruri. Acest act este mai mult simbolic. Doliul poate fi cerut ca accesoriu, parte din lista de servicii funerare Rarox solicitate. Firma aleasă se va ocupa și de gama de accesorii funerare.

Doliul este și un semn de respect pentru defunct. Astfel, în toată perioada privegherii și în ziua înmormântării familia va purta haine cernite, iar bărbații nu se vor barbieri. În cultul creștin această perioadă se extinde până la 40 de zile, moment în care se crede că sufletul se ridică la ceruri și are loc judecata de apoi. Concret însă, nu mulți pot ține toată această perioadă în acest mod. Depind de locul de muncă spre exemplu și astfel doliul este mai degrabă despre ceea ce poartă la exterior și în suflet.

Doliul, mai mult decât ceea ce este vizibil

Firmele prestatoare de servicii funerare sunt de regulă asaltate cu întrebări despre cum trebuie realizate unele lucruri legate de înmormântare. La mijloc este o lege funerară ce trebuie respectată, dar și reguli nescrise ale societății creștin ortodoxe.

Iar când vine vorba de doliu, multă lume crede că este vorba de tot ce este negru, afișat pe unde se poate. Adică familia poartă haine de doliu, celebra bandă neagră este așezată inclusiv la mașinile pe care familia îndoliată le folosește. Doliul este pânza pe care o așează la intrare totodată.

Unele aspecte legate de doliu nu au nicio legătură cu ceea ce purtăm la exterior, ci în suflet. Adică tristețea profundă, regretul pierderii unei ființe dragi. Doliul poate fi respectat până la un an de zile de la deces și se extinde către tot ce ține de viața de zi cu zi.

Cei care țin doliu nu vor participa la evenimente unde se dansează, cântă, se bea etc. Nu vor avea viață socială prea activă. În unele zone rurale se menține și tradiția liniștii, în sensul în care în perioada de priveghere, doliul este și despre a nu privi la televizor, a acoperi ecranele, dar și oglinzile și a sta în liniște deplină.

Află mai multe despre asta din blogul celor de la Rarox, firmă de servicii funerare din București.

Contact:

office@funerarenonstop-bucuresti.ro

0769.658.216

Share on Google Plus

Leave a comment