Foarte multe persoane de ambele sexe, se confrunta cu aceasta problema inestetica, vizibila in mod special vara, cand mergem la mare sau la strand. Aceste dungi nedorite, ce poarta numele de vergeturi sunt un fel de taieturi ale pielii, produse de anumite schimbari hormonale sau intinderi bruste ale acesteia. De regula, in prima faza de aparitie, vergeturile au culoare violacee, iar dupa o anumita perioada de timp, ele pot sa devina albe. Din momentul in care au aparut si sunt foarte vizibile, vergeturile nu mai au nicio sansa sa dispara brusc. Cu ajutorul anumitor tratamente, efectele acestora se mai pot atenua, insa in functie de caz, succesul este mai mult sau mai putin garantat.
Vergeturile sunt o aparitie fireasca a fragilizarii si distensiei unor zone ale pielii, manifestate prin ruperea unor fibre cutanate. Cauza principala a ruperii acestor fibre, este reprezentata de tensiunea mecanica (intinderi exagerate) si anumite modificari hormonale. Aceste cauze, explica de fapt, de ce vergeturile apar de foarte multe ori in adolescenta, pe timpul sarcinii sau atunci cand se produc schimbari bruste de greutate. In cazul femeilor insarcinate, vergeturile isi fac aparitia in special in partea inferioara a abdomenului si deasupra coapselor, mai ales in ultimele saptamani de sarcina.
Daca aparitia vergeturilor este determinata de o dereglare hormonala destul de rara, manifestata prin hipersecretie hormonala la nivelul glandei suprarenale (boala Cushing), vergeturile sunt ceva mai largi si de cele mai multe ori violete, si pot sa apara oricand.
O cauza ceva mai rar intalnita, care poate duce la aparitia vergeturilor, poate fi reprezentata de tratamentele indelungate cu medicamente cum ar fi cortizonul, care in timp poate avea astfel de urmari negative si inestetice asupra anumitor portiuni de piele.
Pentru a incerca sa eliminati vergeturile, este nevoie sa masati cu o crema special destinata, de cateva ori pe zi, zonele afectate. Aceste creme sau lotiuni pot fi recomandate de catre un medic dermatolog si se bazeaza pe un continut mare de vitamina A. Mare atentie, insa, ca in functie de tipul de piele, unele creme o pot irita. In cazul unor astfel de reactii, intrerupeti imediat tratamentul si mergeti la medic pentru a-l inlocui cu unul corespunzator. Cremele acestea nu sunt recomandate in timpul sarcinii, decat daca medicul permite acest lucru. Pe langa tratamentele locale, aveti posibilitatea sa diminuati vizibil efectele vergeturilor in cadrul oricarui cabinet dermatologic sau de chirurgie estetica. Acest gen de tratamente sunt abrazive, si cele mai cunoscute sunt cele efectuate cu ajutorul laserului si peeling-ul.
Pentru a preintampina aparitia vergeturilor, cel mai important lucru care trebuie facut il reprezinta o hidratare corespunzatoare a pielii, folosind creme potrivite si indicate in special in perioada in care sunteti insarcinata. De asemenea, evitati cu orice pret pierderile si luarile rapide in greutate, deoarece aveti mari sanse sa produceti acest gen de leziuni la nivelul pielii.
Leave a comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.