Ce trebuie sa stim pentru a infiinta o plantatie de aronia

Din ce in ce mai mult fermieri romani se indreapta in ultima perioada spre culturi mai putin obisnuite pe meleagurile natale. Indiferent ca vorbim despre cautarea unui segment cu mai putina concurenta, dar si pentru maximizarea profitului, culturile asa-zis excentrice au prins intotdeauna, nu numai la romani.

Asa au aparut, cu ani in urma, fermele de melci, spre exemplu, dupa cum, in ultima perioada, in unele zone au inceput sa apara culturile de lavanda. De obicei, aceste plantatii au un succes garantat, productia fiind contractata de companii alimentare sau producatorii de parfumuri si alte produse cosmetice. In categoria plantelor asa-zis exotice se numara astazi si fructele de aronia.

Raspandit la inceput in zona Timisoarei si a Sibiului, aronia beneficii a devenit cautat de tot mai multi fermieri romani si nu numai. Datorita proprietatilor sale miraculoase, fructul de aronia este cautat si cultivat inclusiv de producatorii mici, chiar de catre cultivatori casnici, care doresc aronia doar pentru consum propriu.

Aclimatizare rapida

De unde au aparut insa fructele de aronia si cum au reusit ele sa starneasca interesul romanilor? Inainte de toate, trebuie precizat ca aronia este un arbust de mici dimensiuni, care creste in mod natural pe continentul nord-american. Acesta a fost insa rapid aclimatizat si in Romania, indeosebi in zona Dealurilor de Vest, unde clima este ceva mai blanda decat in restul tarii.

Ca atare, aronia s-a naturalizat rapid, in conditiile in care arbustul nici nu este atat de pretentios precum se crede. Tot ceea ce are nevoie pentru a se dezvolta este un sol potrivit de uscat, soare si caldura. Iar clima temperata din Romania pare a fi propice pentru acest arbust.

Aici, mai trebuie mentionat faptul ca arbustul de aronia este si rezistent la seceta, nefiindu-i insa pe plac solurile extrem de bogate in umiditate. Prin urmare, daca avem de ales intre un sol mai nisipos si mai uscat in balanta cu unul extrem de afanat si de umed, am inclina spre prima varianta.

Cand se recolteaza fructele de aronia

Pentru plantare, avem nevoie de respectarea catorva pasi, pentru a obtine eficienta maxima in productie. In primul rand, trebuie ca terenul pe care cultivam sa nu fie extrem de inclinat. Putem terasa terenul sau sa il nivelam, astfel incat sa nu aiba o inclinatie mai mare de 15 grade. De asemenea, inainte de plantarea arbustilor, este bine ca terenul sa fie bine curatat de alte culturi sau de buruieni.

Nu in ultimul rand, se aplica un strat de ingrasamant natural, dupa care se trece la arat si discuit. Aceasta este faza in care se trece la plantare, operatiune care se poate face toamna tarziu sau primavara, atunci cand solul permite acest lucru.

Daca optam pentru plantarea de toamna, trebuie stiut ca aronia este si un arbust foarte rezistent la frig, nu numai la seceta. Astfel, acesta poate rezista la temperaturi de pana la – 30 de grade. Prin urmare, avand in vedere maximele climatologice ale ultimilor ani de la noi, putem spune ca aronia este perfect adaptat climei din Romania.

Share on Google Plus

Leave a comment