Planul cadastral pe ortofotoplan este un tip de metoda care se bazeaza pe utilizarea de coperti fotografice, care sunt obtinute prin instrumente ce sunt echipate cu camere aeriene speciale. Aceasta fotografie da nastere la un intreg proces de desene, diagrame si planuri la diferite scari.
Ce este ortofotoplanul?
Ortofotoplanul este o imagine fotografica a terenului, a carui proiectie centrala a fost transformata intr-o proiectie ortogonala. In acest fel, cu aceasta transformare, este posibil sa se elimine toate distorsiunile planimetrice care sunt cauzate de inclinatia camerei aeriene. Exista, de asemenea, distorsiuni diferite cauzate de deplasarea instrumentului de masurat. Acest lucru elimina variatia scalei in cadrul nerectificat. Aceste variatii se datoreaza diferentelor care exista la nivelul solului fotografiat si inclinatiilor, pe care camerele le pot avea in momentul fotografierii.
Datorita acestei metode de obtinere a informatiilor, se poate obtine o scala unica si exacta pentru intreaga suprafata a ortofotoplanului. Pentru a transforma o proiectie centrala intr-o proiectie utila, se utilizeaza procedura numita rectificare.
Este un proces care incearca sa corecteze variatiile pantelor prezentate de un teren si gradul de inclinare al camerei, in raport cu terenul. Daca aceasta diferenta este semnificativa, rectificarea este responsabila pentru corectarea modelului stereoscopic prin linii elementare, in functie de neuniformitatea terenului.
Ce contine un plan cadastral pe ortofotoplan?
Acesta cuprinde atribute ale reliefului, hidrografiei si vegetatiei, dar si obiectele ce au fost construite langa locatia pentru care avem nevoie de un extras plan cadastral pe ortofotoplan. Nu doar cladirile situate in apropiere intra in componenta planului, ci si drumurile (sosele, autostrazi). Extrasul de plan cadastral pe ortofotoplan are masuratori extrem de precise, oferite de toate masuratorile ce s-au realizat in proiectie.
Un alt aspect important pe care acesta il contine, il reprezinta maxima precizie a masurarii distantelor, suprafetelor, dar si a unghiurilor. Unui ortofotoplan i se atribuie de asemenea, coordinate geografice in timp real. Datele obtinute din acesta sunt dispuse pe suport electronic sau imprimate.
De unde il putem obtine?
ANCPI realizeaza aceste planuri, prin intermediul informatiilor tehnice redactate si executate de catre OCPI-ul corespunzator zonei pentru care avem nevoie de plan cadastral. In ceea ce priveste tariful unui astfel de extras, acesta nu este mare, putand fi realizat si in regim de urgenta, daca este necesar. In mod normal, extrasul poate fi eliberat in termen de 3 zile lucratoare.
Ce se mai poate vedea intr-un extras din plan cadastral pe ortofotoplan?
Una dintre zonele in care utilizarea unui ortofotoplan.ro este raspandita, reprezinta resursele naturale. Centrele de informare cu privire la resursele naturale, companiile forestiere si diverse corporatii il utilizeaza pentru a obtine informatii despre resursele naturale. De asemenea, a fost utilizat pentru dezvoltarea istorica a utilizarii terenurilor, a utilizarii generale a terenurilor si a identificarii culturilor.
Se pot studia zonele de pasuni si pasunile sau se pot efectua investigatii fitosanitare specifice culturilor. Multe sisteme de rotatie a culturilor sunt, de asemenea, determinate de studii care utilizeaza ortofotos. In cele din urma, este destul de interesant sa vedem ca are aplicatii pentru estimarea si prognoza randamentelor culturilor, evaluarea statistica a recoltelor, exploatarea slaba a solului si diverse studii pentru clasificarea terenurilor.
Nevoia tot mai mare de a cunoaste spatiul geografic l-a determinat pe om sa descopere noi modalitati de capturare a teritoriului. Aceste forme incearca sa reprezinte suprafata pamantului datorita informatiilor precise care pot fi obtinute datorita tehnologiei. Au fost create diferite sisteme pentru a atinge aceste scopuri.
Leave a comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.