Aeromodelismul este un sport tehnico-aplicativ care consta in proiectarea, construirea, pilotarea sau lansarea fara comanda directa a aeromodelelor. Aeromodelele sunt modele zburatoare sau nu ale unor aeronave existente sau imaginare pe care le regasim, de cele mai multe ori, in miniatura ale unor avioane ce au fost construite folosind materiale usoare ca polistiren, lemn de balsa, spuma, fibra de sticla sau fibra de carbon.
Un aeromodel este un obiect ce are dimensiuni reduse si poate genera forta necesara zborului cu ajutorul mijloacelor existente la bordul sau. Se supune acelorasi legi fizice si dinamice ca si un avion adevarat, iar reprezentarile pot varia de la planoare simple la machete avioane facute la scara redusa. Astfel, aeromodelele se impart in doua categorii: machete statice si aeromodele zburatoare. Cele statice sunt copii la scara ale unor avioane din trecut sau din zilele noastre.
Cine are ca pasiune avioanele, isi poate face fara prea mari dificultati machete pe care sa le poata vinde la preturi deloc mici. Iar in felul acesta iis pot deschide o afacere foarte profitabila, acestea machete avioane fiind la mare cautare printre pasionatii zborului. Cu aceste machete avioane puteti participa la diverse concursuri in tara si in strainatate unde va puteti face remarcati daca modelele vor fi apreciate de catre juriu. Clasa de machete avioane F4 curinde atat machete de avioane cu dirijare prin cablu (F-4-B) cat si machete de avioane cu dirijare prin radio (F-4-D).
In privinta competitiilor, modelelor din aceasta clasa au doua etape: aprecierea pe stenduri si demonstrarea zborului. In prima etapa, arbitrii vor aprecia calitatea modelului confectionat precum si masura in care acesta corespunde prototipului de avion sau planor. In cea de-a doua etapa, sportivul va avea de demonstrat anumite calitati ale avionului-prototip: excamotarea si scoaterea trenului de aterizare, dirijarea turatiei motorului, dar si functionarea flajurilor.
Din ce se construiesc
Constructia aeromodelelor se face din lemn de balsa sau din diverse tipuri de polistiren in functie de dorintele fiecaruia. In privinta aeromodelelor electrice, acestea sunt construite din polistiren datorita rezistentei materialului in cazul loviturilor cu solul pe care le-ar putea avea. La fel ca in cazul avioanelor reale, aeromodelele au nevoie de suprafate de control: de directie, profundor, eleroane, dar si motor pentru tractiune, sistem de alimentare si sistem de control. In general, un aeromodel este alcatuit din urmatoarele componente: fuzelaj, motor, elice, aripa, ampenaj, tren de aterizare, variator, acumulator, servomecanisme si receptor.
Pentru a putea fi controlat, acesta mai are nevoie de transmitator si diferite tije care leaga servomecanismele de suprafetele de control. Fuzelajul este corpul aeromodelului pe care se monteaza aripile, ampenajul, motorul, precum si trenul de aterizare. Si tot aici pot fi amplasate diverse mecanisme, cronometrul sau radioreceptorul. Rolul motorului este de a transforma energia electrica sau in energie mecanica.
Leave a comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.