Ce folosim la izolatii? Polistiren sau vata minerala?

Cand vine vorba de izolarea locuintei, acest aspect este unul foarte important. Trebuie sa folositi materiale de cea mai buna calitate pentru a va feri de problemele ce ar putea aparea mai tarziu, cum ara fi igrasie sau mucegai ce va pot afecta sanatatea si rezistenta locuintei. Pe langa izolatia cu polistiren, se mai foloseste si cea cu vata minerala de sticla sau bazaltica. Cel mai folosit material pentru izolatii este vata minerala din sticla care este o tesatura din fibre de sticla, elastic si flexibil. Vata din sticla asigura izolatia termica, dar si cea acustica cu ajutorul fibrelor din continut. Intre acestea se formeaza un fel de camere de aer care au capacitatea de a impiedica transferul termic si fonic, iar acest tip de vata se foloseste intotdeauna la interior. In ceea ce priveste vata minerala bazaltica, aceasta este rigida si se foloseste in special la exterior pentru izolatia fatadei. In coltul din stanga intra polistirenul care poate fi expandat sau extrudat, acesta fiind un material polimeric, amorf si prelucrat termic.

Polistirenul expandat se foloseste in special la termoizolarea fatadelor sau acoperisurilor, atat la interior cat si la exterior. Polistirenul expandat este foarte bine tolerat de piele si nu ne afecteaza in nici un fel sanatatea. Polistirenul se foloseste, datorita calitatii sale ridicate, la izolarea spitalelor si a gradinitelor sau a altor institutii importante. Polistirenul extrudat se foloseste la izolatia subsolurilor, a acoperisurilor, in special in zonele unde sunt incarcari mecanice extreme si un grad ridicat de umiditate. Polistirenul este un material care se aprinde foarte usor, iar vata minerala nu arde si nu intretine acest fenomen. Potrivit Clasificarii Europene, in ceea ce priveste comportamentul la incendii, vata minerala se bucura de o clasificare A1. Sunt insa si voci care afirma ca polistirenul nu respecta standardele impuse de nivelul european si contesta calitatea lucrarilor in constructii. Cand ajunge la o temperatura foarte mare, acest material se poate aprinde in intregime, emanand un fum foarte toxic pentru sanatate.

Cine pierde si cine castiga

Daca polistirenul folosit la izolatii se aprinde foarte repede, specialistii va recomanda sa va izolati casa cu vata mineral. Polistirenul nu lasa peretii sa respire, existand sanse mari ca igrasia si mucegaiul sa apara. Acest material favorizeaza condensul, iar odata ce umiditatea isi face loc, mentine peretii umezi, iar iarna acestia vor ingheta si izolarea va fi egala cu zero. De aceea este bine sa alegeti din prima cele mai bune materiale pentru a nu lasa loc problemelor sa apara. Tineti cont de sfaturile specialistilor si nu va zgarciti la materiale. Veti vedea ca rezultatele nu va vor dezamagi. Mai bine investiti o suma mai mare la inceput pentru a nu avea probleme serioase pe mai tarziu.

Share on Google Plus

Leave a comment