Ce este etherul?

Probabil ati descoperit anunturi de genul „vindem Ethereum cu plata cash„, sau „vindem Ethereum”, si nu aveati idee ce este acest Ethereum, asa ca vom discuta in urmatoarele randuri despre Ethereum, vom vedea ce este acesta si la ce se foloseste.

Ether, moneda nativa a retelei Ethereum, isi deriva valoarea dintr-o multitudine de factori diferiti. Este utilizat in cadrul retelei Ethereum pentru a efectua o serie de functii, inclusiv:

Este utilizat pentru plata taxelor de tranzactie Ethereum (sub forma de „gaz”), utilizat ca garantie pentru o gama larga de aplicatii de finantare deschisa, poate fi imprumutat, acceptat ca plata de anumiti comercianti si servicii.

Furnizorii il folosesc ca mijloc de schimb pentru a cumpara jetoane pe baza de Ethereum, colectionari criptografice, articole din joc si alte jetoane care nu sunt fungibile, castigate ca recompensa pentru completarea recompense.

Mai mult, in Ethereum 2.0, utilizatorii vor putea deveni un validator si vor ajuta la securizarea retelei prin furnizarea de resurse de calcul si blocarea a 32 de eter pe validator. Datorita acestui fapt, se asteapta ca Proof of Stake sa blocheze o cantitate substantiala din oferta circulanta de Ether.

Pe langa valoarea de utilitate, Ether are si valoare speculativa. Aceasta este valoarea care este derivata din activitati speculative (cum ar fi tranzactionarea si investitiile) care in prezent reprezinta cea mai mare parte a valorii din spatele tuturor activelor criptografice.

Dupa cum s-a observat in 2017, cripto-activele pot atrage un interes speculativ substantial, unele active crescand in valoare cu 1000x in doar cateva luni. Acest interes speculativ adesea aduce capital nou in ecosistem, care poate fi reinvestit in diverse verticale, dar poate dauna sentimentului de piata pe termen scurt al tuturor activelor criptografice.

Nu pot fi utilizate token-urile de pe Ethereum in loc de Ether?

Teoretic da. Practic nu. Conceptul de utilizare a unui alt activ pentru securizarea retelei Ethereum se numeste „abstractizare economica”. Aceasta ar implica mineri / validatori care accepta jetoane, altele decat Ether, in schimbul adaugarii de tranzactii valide la blocuri noi.

Este foarte putin probabil ca protocolul Ethereum sa implementeze vreodata abstractie economica, deoarece ar putea reduce securitatea blockchainului prin compromiterea valorii Ether.

Cum ajuta Etherul valoros in securizarea retelei

In sistemele Proof of Work, minerii concureaza intre ei pentru a gasi un bloc si astfel vor fi rasplatiti pentru munca lor. Pe masura ce pretul activului creste, aduce in mod firesc mai multi mineri, ceea ce creste apoi dificultatea retelei.

Pe masura ce dificultatea retelei creste, devine din ce in ce mai dificil pentru mineri sa gaseasca un bloc care are ca rezultat operatiuni miniere la scara larga, fiind una dintre singurele modalitati profitabile de a extrage o retea de dovada a muncii. Minerii pot, de asemenea, sa se alature „bazinelor miniere” pentru a-si creste sansele de a gasi un bloc si, astfel, sa-si creasca recompensele.

Atunci cand Ethereum trece la Dovada jocului in cadrul Ethereum 2.0, este de asteptat ca utilizatorii sa poata muta 32 de Eteri pe validator si sa primeasca recompense pentru munca lor sub forma de Ether suplimentar.

In conformitate cu Proof of Stake, costul atacarii Ethereum va fi legat de costul lui Ether. In loc sa foloseasca mineritele cu consum energetic, validatorii vor „miza” pe Eter si vor pierde partial sau integral miza lor daca vor incerca sa se comporte in mod fraudulos.

Cu cat sunt mai multi validatori cu Ether in siguranta care asigura reteaua, cu atat Ether ar trebui sa cumpere un atacator pentru a efectua un atac. Un astfel de atac ar creste rapid pretul Etherului si, astfel, l-ar face prohibitiv mai scump pentru atacator.

Mediu de schimb

Pentru ca ceva sa functioneze ca bani in cadrul unei economii, trebuie sa actioneze ca un mediu bun de schimb (MoE), unitate de cont (UoA) si magazin de valoare (SoV).

Ether este utilizat ca mediu de schimb in economia Ethereum pentru o gama larga de aplicatii, furnizorii de dApp acceptandu-l in schimbul jetoanelor fungibile / non-fungibile sau a altor servicii. Este, de asemenea, utilizat ca unitate de cont de diferite parti (inclusiv companii care au ridicat Ether prin ICO).

In cele din urma, Ether a fost folosit istoric ca un magazin de valoare, investitorii si speculantii achizitionand Ether pentru a detine in scopuri de investitii, avand in vedere deficitul sau relativ, cresterea previzibila a ofertei si utilitatea inerenta.

Un obiect (fizic sau digital) trebuie sa prezinte de obicei cinci atribute distincte pentru a putea fi considerat bani: portabilitate, durabilitate, divizibilitate, fungibilitate si istoric stabilit.

Etherul este foarte portabil, durabil, divizibil, dar are o fungibilitate limitata, intrucat token-urile ETH sunt interschimbabile intre ele, dar conturile / adresele pot fi listate negru destul de usor. Protocoalele de confidentialitate, cum ar fi zk-SNARK, vor imbunatati in cele din urma aceasta proprietate pentru Ethereum.

Ethereum functioneaza din 2015 si continua sa construiasca o istorie puternica. Reteaua Ethereum (si Ether) au functionat asa cum era de asteptat pentru 99,99% din viata sa. Celalalt 0,01% include DAO-ul supravietuitor, multiple harsuri mari de contracte inteligente, exploatari multiple la nivel de protocol, atacuri DoS de la Shanghai, observatii negative constante din partea comunitatii crypto mai largi.

In plus, Ether are proprietati suplimentare, cum ar fi rezistenta la cenzura, fara permisiuni, pseudonim si interoperabila cu alte cripto-retele.

Schema de aprovizionare cu cripto-active este dezbatuta fierbinte intre diferite parti, si exista in prezent doua abordari principale: o oferta plafonata (cum ar fi Bitcoin) sau o rata de emisie scazuta, previzibila si greu de modificat.

In Ethereum 2.0, in timp ce o rata scazuta a inflatiei va garanta intotdeauna ca validatorii sunt recompensati pentru securizarea retelei, sufera de faptul ca poate dilua valoarea Ether pentru cei care nu sunt validatori.

Cu toate acestea, acest lucru este compensat de faptul ca Ether a fost scos din aprovizionarea circulanta prin aparitie, diverse aplicatii de finantare deschisa, ardere de taxe si persoane care pierd pur si simplu accesul la Etherul lor.

Share on Google Plus

Leave a comment