Casele pasive din lemn, constructiile viitorului

Odata casele se construiau din materiale prietenoase cu mediul si erau mult mai rezistente la dezastre naturale. Intre timp aceasta practica s-a cam pierdut si oamenii au migrat spre aglomerarile urbane, preferand sa fie mai mult in contact cu viata trepidanta a orasului.

Pentru o vreme acest lucru a functionat, dar in contextul actual in care facturile la energie se scumpesc pe zi ce trece, o casa  redevine o solutie mai mult decat salvatoare. Si nu doar pentru a face economii ci si pentru multiplele avantaje oferite.

Printre casele care se construiesc din ce in ce mai des departe de stresul orasului, se numara si casele pasive din lemn.

Acest concept de case pasive se adapteaza perfect la nevoile consumatorului modern, dispus sa investeasca intr-o casa care sa functioneze cu o cantitate redusa de energie, sa respecte mediul si sa foloseasca sursele alternative pentru incalzire.

Confort, durabilitate si facturi substantial reduse

Casele pasive construite de Litarh au un consum mai redus de energie cu pana la 75% decat casele care se construiesc acum in mod curent. Incepand de la structura arhitecturala pana la materialele folosite, totul este in asa fel gandit incat casa sa ofere nu doar confort locatarilor sai ci si durabilitate in cazul unui seism, lemnul fiind un material elastic.

In plus, pentru ca este un bun izolator, din start acest lucru se va simti la plata facturilor.

Orientarea constructiei este de asemenea importanta, dar si sistemele folosite pentru recuperarea caldurii degajata de corpul uman sau aparatura existenta sunt eficiente pentru a reduce costurile la intretinere.

Principiile de constructie ale caselor pasive

In constructiile caselor pasive se respecta niste pasi pentru a atinge aceste performante energetice si anume:

  • Izolare termica foarte buna cu material de calitate cum ar fi vata bazaltica si fibre de lemn, in strat mai gros decat la o casa obisnuita.
  • Puntile termice reduse sau deloc folosite, puntile termice fiind acele locuri cu etansare slaba (ferestrele) sau colturile casei.
  • Ferestre triplustratificate, montate etans in golul peretelui.
  • Anvelope etanse la aer sau eliminarea locurilor prin care aerul poate iesi sau intra necontrolat, de exemplu zona cu cabluri sau canalizarea.
  • Sisteme de ventilatie care presupun recuperarea caldurii din aerul viciat si transformat in aer respirabil. Caldura recuperata este folosita mai apoi la nevoile casei.

De ce sa alegi casa pasiva din lemn

O casa pasiva din lemn va imbina principiile dupa care sunt construite casele pasive cu avantajele folosirii unui material sustenabil si cu proprietati de regenerare.

Alt avantaj, deloc de neglijat este ridicarea constructiei intr-un timp relativ scurt iar santierul va ramane curat, eliminindu-se materialele grele de constructie (ciment).

Izolatia montata in perete permite spatiului util sa fie mobilat altfel, avand in vedere spatiul mic de constructie.

Elasticitatea lemnului si greutatea lui face casa mai usoara, fundatia mai ieftina si rezistenta la cutremure mai ridicata.

Izolarea termica foarte eficienta face din casele pasive din lemn sa fie alese de catre persoane informate, care aleg sa traiasca confortabil intr-un mediu prietenos si cu cheltuieli cat mai reduse la intretinere.

Pentru mai multe detalii accesati pagina oficiala.

Contact: office@litarh.ro

Share on Google Plus

Leave a comment