Care sunt secretele antreprenorilor de succes

Cu siguranta ca in ziua de azi, in care vremea crizei economice a trecut demult, iar tot mai multi romani se gandesc sa-si dezvolte o afacere, a stapani cateva reguli de business poate face diferenta intre reusita si esec.

Vedem asta la tot pasul: afaceri la colt de strada care se deschid astazi si de inchid maine, fara niciun fel de continuitate sau planuri de redresare. In schimb, vedem afaceri mici, pornite de la zero, de la niste idei aparent banale, care se transforma in retete de business reusite, ce pot fi imprumutate cu succes si de altii.

Ce face insa ca o afacere sa prospere si ce anume ne garanteaza reusita ei? Care sunt secretele antreprenorilor de succes si cum ar putea fi ele transpuse in practica de catre un incepator intr-ale afacerii? Iata doar cateva intrebari la care vom incerca sa rasundem in randurile ce urmeaza.

Stabileste-ti bine strategia

Primul lucru pe care ar trebui sa-l ai in vedere in momentul in care pornesti o afacere este sa-ti stabilesti o strategie clara de lucru. Un „plan de bataie” nu se face insa batand din palme, acesta constituind practic micul tau plan de afaceri, care se concepe de obicei dupa ore sau zile bune petrecute cu pixul si foaia de hartie in fata.

Iar daca simti ca nu esti in stare sau nu detii pregatirea pentru asta, poti apela la ajutorul unui specialist. Acesta te va indruma de la cap la coada c tot ceea ce inseamna construirea unui bun plan de afaceri, chiar daca tu vii doar cu ideea.

S-au vazut insa destule persoane care au pornit de la idei de afaceri bune, cu planuri de afaceri bine puse la punct, dar care au esuat lamentabil.

Iar motivele sunt diverse: de la lipsa de consecventa in aplicarea politicilor de business, la lipsa unor asociati de incredere sau, pur si simplu, lipsa banilor si a logisticii necesare pentru continuarea afacerii.

Care este publicul tau tinta?

Fixeaza-ti de la inceput un public tinta si urmareste satisfacerea nevoilor acestuia. Fa studii de piata, pentru a vedea daca intr-adevar, produsul sau serviciul oferit de tine are cautare. Abia dupa aceea, incepe sa „imbraci” ideea de afaceri intr-o strategie coerenta.

Orienteaza-te spre client

Una din greselile pe care le fac antreprenorii incepatori este sa gandeasca afacerile ca pe hobby-uri, pe care sa le puna in practica in speranta ca se vor imbogati din asta. In primul rand, un bisiness nu este un hobby.

Daca la acesta din urma poti renunta sau il poti urma fara niciun fel de rezerve in plan personal, atunci cand vorbim de o afacere vorbim in general despre resurse consistente alocate, despre eforturi financiare si umane, care de multe ori presupun angajamente externe si credite bancare, care va pot afecta viata pe termen lung.

Nu doar a dumneavoastra, ci si a celor pe care i-ati angrenat in afacere. Din acest motiv, centrarea atentiei pe client si pe dorintele acestuia este esentiala, in locul urmaririi unor ambitii sau satisfactii de ordin personal.

Iar din acest punct de vedere, sintagma „clientul nostru, stapanul nostru”, este mai mult decat plina de sens.

Share on Google Plus

Leave a comment