Producator de echipamente electrice si electronice poate fi orice persoana fizica sau juridica ce foloseste orice tehnica de vanzare pentru a produce si comercializa echipamente electrice si electronice ce ii poarta numele. Producatorii pot importa si exporta echipamente electrice si electronice atat in tara cat si in orice al stat memru al Uniunii Europene. Acestia sunt obligati sa le ofere consumatorilor cateva informatii referitoare la: obligatia de a nu arunca deseurile de echipamente fara a fi sortate in prealabil, la rolul utilizatorilor in reutilizarea, reciclarea si valorificarea deseurilor. Totodata, cei de la Asociatia producatorilor europeni de electrocasnice le recomanda utilizatorilor sa tina cont de efectele ce pot aparea asupra mediului ca urmare a eliminarii necorespunzatoare a deseurilor.
Producatorii au obligatia de a asigura finantarea colectarii, a tratarii si valorificarii, precum si a eliminarea factorilor poluatori ce ar putea aparea ca urmare a aruncarii deseurilor electrice si electrocasnice. Totodata, producatorii au obligatia de a se inscrie in registrul producatorilor de echipamente electrice si electronice, registru constituit de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. Dupa ce acestia au primit numarul de inregistrare, acesta va fi comunicat de catre producatori tuturor retelelor comerciale prin care echipamentele electrice si electrotehnice sunt puse pe piata. Reprezentantii autorizati sau producatorii sunt obligati sa organizeze colectarea, valorificarea si reciclarea deseurilor atat individual cat si prin transferarea, pe baza unui contract, catre operatorul desemnat pentru organizarea strangerii colective a deseurilor.
Obligatiile producatorilor
Producatorii sunt obligati sa urmareasca ca toate deseurile de echipamente electronice si electrocasnice colectate de la gospodarii sa fie transportate la instalatiile de tratare autorizate. Acestea se transporta in sistem 1 la 1 sau prin alte mijloace de care dispune fiecare producator. Anual, producatorii trebuie sa asigure colectarea unei cantitati medii de deseuri electronice si electrocasnice, de cel putin 4 kg/locuitor. Aceasta cantitate reprezinta rata anuala de colectare selectiva ce este aplicata cantitatii de echipamente electrice si electronice ce se introduce pe piata in anul respectiv. De colectarea selectiva a deseurilor se ocupa si asociatii care au ca obiect de activitate reciclarea deseurilor. De doua sau trei ori pe an se organizeaza strangerea acestor echipamente uzate ce urmeaza a fi tratate si reciclate in conditii optime.
Potrivit Asociatiei producatorilor europeni de electrocasnice, producatorii de astfel de echipamente au obligatia sa tina intr-un registru o evidenta a cantitatii de deseuri, de componente, materiale si substante ale acestora, atat la intrarea in instalatia de tratare cat si la iesire. In momentul introducerii echipamentelor electrice si electrocasnice pe piata, fiecare producator are obligatia de a depune o garantie cu scopul de a demonstra ca urmeaza a fi finantata gestionarea deseurilor. Cetatenii trebuie sa aiba spirit civic si sa recicleze selectiv si sa nu arunce deseurile la intamplare, deoarece afecteaza mediul inconjurator.
Leave a comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.