Daca va aflati printre mamicile bulversate de legislatia online care gestioneaza acordarea concediului de cresterea copilului trebuie sa stiti ca, in prezent, aceasta este reglementata de Ordonanta de Urgenta a Guvernului numarul 111 din 2010, care din luna octombrie a fost completata cu Legea numarul 166 din 2012. Aceasta completare mentioneaza faptul ca o mama poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului, indiferent de numarul de copii pentru care i s-a mai acordat acest drept. Vechea lege limita aceasta indemnizatie la 3 nasteri sau adoptii.
Conform legii, concediul pentru cresterea copilului se acorda pentru o perioada de 2 ani sau 3 ani pentru mamele care au dat nastere unui copil cu handicap. Puteti beneficia de acest concediu doar daca in ultimele 12 luni care au precedat momentul nasterii ati realizat venituri impozabile (venituri care sa provina din salarii, din activitati independente sau din activitati agricole). In aceasta perioada pot exista si alte situatii care se iau in calcul, printre care se numara: daca mama a fost alaturi de sot pe timpul cat acesta s-a aflat intr-o misiune permanenta in strainatate, daca a luat indemnizatie de somaj, a mai beneficiat de indemnizatie pentru cresterea altui copilul, a avut pensie de invaliditate, a participat la cursuri de formare propuse se angajator, a fost sau este inca studenta in cadrul unei institutii de invatamant universitare la zi sau se afla in cele 60 de zile care preced absolvirea cu examen de diploma sau licenta a unei institutii de invatamant universitare la zi.
In cazul parintilor care adopta, iau in plasamet sau devin tutori, conditiile sunt aceleasi, cu mentiunea ca se vor lua in calcul ultimele 12 luni care au precedat momentul in care a avut loc adoptia, plasamentul sau tutela.
In ceea ce priveste contravaloarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, incepand cu data de 01.01.2011 veti putea opta pentru 2 variante, in functie de durata pe care doriti sa va luati concediul de cresterea copilului. Prima varianta se refera la o perioada de un an sau mai exact pana implineste copilul varsta de un an. In acest caz se va calcula media veniturilor realizate in ultimele 12 luni care au precedat momentul nasterii, iar din aceasta suma se va calcula 85% si rezultatul va reprezenta indemnizatia pentru cresterea copilului, cu mentiunea ca suma rezultata trebuie sa se incadreze in intervalul 600 lei si 3400 lei, adica poate fi de minum 600 lei sau de maximum 3400. Pentru orice rezultat care nu se va incadra in acest interval se va lua in calcul valoarea de 600 lei pentru valori mai mici, sau valoarea de 3400 pentru valori mai mari. Pentru cea de a doua varianta, perioada este de doi ani, iar plafonul maxim este de 1200 lei, in rest conditiile sunt identice cu cele de la prima varianta.
Leave a comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.