Pentru a putea oficia sfanta Liturghie, dar si in alte contexte, slujitorii altarelor trebuie sa abordeze tinute specifice, respectand ritualuri si reguli stricte. Poate ca enoriasii nu sunt cel mai in tema legat de fiecare componenta a vesmintelor liturgice purtate de acestia, insa cu siguranta ca rolul fiecaruia este cunoscut de cei care le poarta.
Pentru a ne apropia mai mult de acest subiect, voi patrunde in tainele vesmintelor specifice, mai exact voi detalia mai departe epitrahilele, despre care multi vor constientiza ca de fapt le cunosc, doar ca nu stiau ce denumire poarta.
Epitrahilele preotesti – semnificatie si alte detalii interesante
Din randul vesmintelor ce alcatuiesc tinutele celor ce slujesc altarele, conceptul de epitrahile preotesti este unul comun, intalnit atat in randul preotilor, cat si a episcopilor. Sunt indispensabile indiferent de slujbele oficiate. Alti termeni sub care este recunoscut un astfel de vesmant sunt orariul sau patrafirul. Vorbim despre cel care este purtat astfel: trecut peste gat, atarnand pana aproape de pamant.
Desigur, partea cea mai importanta a acestuia este simbolistica, semnificatia pe care o poarta. Este cel care semnifica preotia deplina, data numai celui hirotonit. Ce inseamna asta? Preotul este imputernicit sa savarseasca cele 6 din cele 7 Taine Sfinte.
Despre tipurile de epitrahile intalnite astazi in Biserica Ortodoxa, de stiut ca sunt de 2 feluri. Astfel, forma veche se infatiseaza sub forma unui orar indoit, pe cand cea noua se refera la stofa care poate fi purtata pe umeri de preot, datorita deschiderii specifice din partea de sus.
Cu privire la epitrahil, acesta va avea la baza intotdeauna acelasi material din care este confectionat si felonul, intotdeauna infrumusetat de cruci, prin coasere sau brodare. Un astfel de vesmant nu poate lipsi din vestimentatia celor care savarsesc orice tip de slujba religioasa.
Exista un ritual specific, de respectat cu privire la imbracarea acestui vesmant. Valabil atat in cazul preotilor, cat si al arhiereilor, acesta va fi de fiecare data intai binecuvantat, sarutat cu sfiala pe partea de sus, rostind versetele 2 si 3 din Psalmul 132, ca o binecuvantare.
Mai simplu spus si de inteles pentru enoriasi, epitrahilul este un simbol al puterii harului dumnezeiesc. Acesta se revarsa asupra preotului care va oficia slujba specifica, nu doar in timpul acesteia insa, ci si oricand va lua jugul bun al slujirii Divinitatii.
Despre epitrahil, credinciosii trebuie sa stie si ca vesmantul este de fapt cel care se aseaza asupra lor in momentul savarsirii Sfanta Taina a Spovedaniei. In acest context, vesmantul are o semnificatie profunda, amintind despre Crucea pe care Mantuitorul a patimit, dar si de funia ce il lega cand era purtat spre judecata pamanteasca. Iata ca importanta acestui vesmant nu poate fi subestimata, practic unul fara de care Sfanta Liturghie nu poate fi savarsita.
Pentru cei care se orienteaza dupa un astfel de vesmant, dar si dupa alte componente specifice straielor preotesti, vesmintebisericesti.ro este un reper astazi pentru segmentul specific. Cu posibilitatea de a realiza articole de acest fel si la comanda, oricine se poate asigura ca atat partea vazuta, cat si cea nevazuta cu privire la epitrahile sunt deplin implinite.
Leave a comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.