5 aspecte care pot fi îmbunătățite în cadrul ședințelor axate pe terapia de cuplu

Cu siguranță că orice relație sentimentală are suișurile și coborâșurile ei, astfel că, uneori trecem prin perioade în care viețuirea alături de celălalt devine extrem de dificilă, iar în anumite cazuri imposibilă. De aceea, atunci când observăm că există anumite probleme la nivel de cuplu, ar trebui să căutăm cele mai eficiente căi de soluționare, iar una dintre varianta ar fi să apelăm la un psihoterapeut de cuplu. Iată câteva aspecte care ar putea fi îmbunătățite cu ajutorul terapiei de cuplu:

  1. Perspectiva relației. În urma ședințelor de terapie, partenerii vor dobândi o altă viziune a relației – de data această obiectivă. Aceștia vor renunța să arunce vina de la unul la celălalt și vor deveni conștienți de problemele apărute în relație. Transformarea perspectivei pe care o are relația într-una amplă, reală, cu punctele tari și cu vulnerabilitățile sale poate constitui un semn de maturizare.
  2. Potrivit statisticilor, cuplurile care dezvoltă o relație sănătoasă au o relație deschisă bazată pe comunicare. Psihologul le va pune la dispoziție o serie de tehnici și metode prin intermediul cărora vor putea comunica mai eficient. De altfel, există anumite abordări care pot fi conflictuale, dând naștere unor certuri de mare amploare ce nu pot fi stinse cu ușurință. De asemenea, a auzi nu-i totuna cu a asculta. În unele cazuri, avem senzația că nu suntem ascultați de către partenerul nostru, iar în alte situații mintea noastră zboară aiurea și dăm impresia celuilalt – senzație destul de neplăcută – că nu îl ascultăm.
  3. Modificarea comportamentelor disfuncționale. În cadrul ședințelor de terapie, participanții vor avea o altă abordare – schimbând modul în care se comportă unul cu celălalt. Altfel spus, interacțiunile dintre ei se vor îmbunătăți semnificativ. Însă, primul pas constă în identificarea corectă a problemelor.
  4. Diminuarea expresiei sentimentelor. Cuplurile care evită să-și exprime sentimentele se expun la anumiți factori de risc, de pildă vor deveni mai distanți unul cu celălalt. Rolul psihoterapeutului este să încurajeze partenerii să aibă conversații reale și să-și expună fără teamă sentimentele.
  5. Consolidarea relației. Discuțiile cu terapeutul pot contribui major la consolidarea relației între cei doi parteneri. Cei doi vor avea posibilitatea de a-și construi o abordare distinctă față de perioada existentă înaintea psihoterapiei. În plus, pe parcursul ședințelor, psihologul de cuplu va pune accent pe plusurile pe care le are relația dintre cei doi. De asemenea, acesta îi va ajuta pe cei doi participanți la terapie să-și amintească trăirile pozitive pe care le-au simțit în anumite circumstanțe unul față de celălalt.Prin urmare, construirea unei imagini reale a relației, cât mai clare și mai obiective – cu plusuri și cu minusuri – îndeplinește un rol deosebit de important pentru consolidarea legăturii celor doi.

Ce efecte benefice pot apărea în urma terapiei de cuplu

  • veți putea învăța cum să comunicați eficient și deschis cu partenerul;
  • veți putea empatiza cu celălalt;
  • veți putea aborda tehnici noi prin intermediul cărora să vă puteți conecta emoțional;
  • vă veți redescoperi partenerul;
  • veți putea exersa noi metode de relaționare.
Share on Google Plus

Leave a comment